Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității – un proiect Radio România Cultural și Humanitas
(Literatură)
Radio Romania Cultural o va omagia, in aceasta toamna, pe Monica Lovinescu, jurnalista si insemnat critic literar in perioada de dupa razboi, cea mai importanta voce feminina a exilului romanesc. Prin acest amplu proiect editorial, singurul post national dedicat exclusiv culturii se alatura demersului Editurii Humanitas si al Fundatiei Humanitas Aqua Forte de a marca o suta de ani de la nasterea Monicai Lovinescu prin organizarea unui amplu program de evenimente ce se desfasoara de-a lungul intregului an 2023 – Anul Monica Lovinescu.
Proiectul Radio Romania Cultural va debuta luni, 6 noiembrie, cu seria „Martor“, in care secvente din jurnalele Monicai Lovinescu vor fi povestite de oamenii pe care i-a cunoscut. Gabriel Liiceanu, Marie France Ionesco, Gabriela Adamesteanu, Nicolae Manolescu, Dorin Tudoran, Matei Visniec, Ana Blandiana, Vlad Zografi, Theodor Paleologu, Dinu Flamand, Doina Jela, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismaneanu si multi altii isi vor aminti momente traite impreuna cu Monica Lovinescu. Marturiile lor vor constitui un jurnal in oglinda, un portret al acestei personalitati ce a marcat decisiv istoria noastra recenta.

Radio Romania Cultural va realiza si seria de emisiuni „Discurile Monicai“, cu introduceri de Horia-Roman Patapievici, in cadrul carora vor fi difuzate cele mai iubite partituri ale Monicai Lovinescu despre care a scris in jurnalele sale.
Proiectul va continua cu difuzarea unei selectii din emisiunile realizate de Monica Lovinescu la Radio Europa Libera. Vor putea fi ascultate dialoguri ale Monicai Lovinescu cu Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Octavian Paler, Virgil Ierunca si alte personalitati ale acelor vremuri. De asemenea, vor fi difuzate interviuri document cu Monica Lovinescu, realizate dupa caderea regimului comunist, de Anca Mateescu, coordonatoarea acestui proiect.  

In preajma zilei de 19 noiembrie, cand se vor implini 100 de ani de la nasterea Monicai Lovinescu, Radio Romania Cultural va difuza, prin Teatrul National Radiofonic, un spectacol de teatru dedicat acestei voci unice a culturii noastre.
Centenarul Monica Lovinescu la Radio Romania Cultural se va incheia in seara de 19 noiembrie, cand postul va transmite, in direct de la Ateneul Roman, Gala Monica Lovinescu, organizata de Editura Humanitas si Fundatia Humanitas Aqua Forte.

Monica Lovinescu si Virgil Ierunca au patruns in constelatia mea umana mai intai ca o „voce“. Ei devenisera o functie, erau razbunarea partii noastre care nu ajungea sa se rosteasca. Ce „cuplu“ formidabil au alcatuit ei cu noi! Istoria ne transformase in infirmi ai expresiei; ei ne inapoiau darul cuvintelor. Ce terapie formidabila a insemnat pentru noi prestatia lor!

Sa am curajul sa-ntreb ce-am fi fost fara Monica Lovinescu? N-a venit oare momentul, macar acum, la centenarul nasterii sale, sa ne aducem aminte cat de mult ii datoram si cat de putin i-am onorat memoria?

Dinspre mine, stiu ca le datorez enorm, ei si lui Virgil Ierunca. ?i la fel si editura Humanitas care, neasistata de ei, poate ca nici n-ar fi ajuns sa-si aniverseze cei 33 de ani de la infiintare.

Tocmai in numele acestei datorii morale ii inchinam intregul an 2023. Acesta este, pentru mine si pentru Humanitas, „Anul Monica Lovinescu”. Si mi-as dori sa fim impreuna cat mai multi cei care credem in aceasta aducere-aminte... 
Gabriel Liiceanu.

Este datoria noastra, a celor care am tacut, sa prelungim nemurirea unui om care a vorbit pentru noi. Le multumesc celor care au facut posibil acest proiect, domnului Gabriel Liiceanu si coordonatoarei acestei serii, Anca Mateescu, 
declara Radu Croitoru, managerul Radio Romania Cultural.

Jurnalista si critic literar, fiica lui E. Lovinescu si a Ecaterinei Balacioiu-Lovinescu, Monica Lovinescu este cea mai importanta voce feminina a exilului romanesc.
Dupa absolvirea Facultatii de Litere din Bucuresti (1946), devine asistenta lui Camil Petrescu la Seminarul de Arta Dramatica si colaboreaza la diverse publicatii. Imediat dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai I, cere azil politic in Franta.
Din 1951 se dedica activitatii radiofonice: realizeaza, pana in 1975, emisiuni literare si muzicale la Radiodifuziunea Franceza, iar din 1962 trece la microfonul Europei Libere, unde va lucra pana in 1992, la inchiderea postului. Are emisiuni saptamanale ascultate cu enorm interes in Romania: cronica de carte de la Actualitatea culturala romaneasca, precum si Teze si antiteze la Paris. Dupa moartea mamei sale, ucise in inchisoare din cauza ca nu a vrut sa isi tradeze fiica, Monica Lovinescu si-a dedicat intreaga viata luptei impotriva regimului comunist.  In ajunul zilei sale de nastere, in 1977, se face asupra ei o incercare de asasinat politic de catre un terorist aflat in solda lui Nicolae Ceausescu.

Monica Lovinescu a fost casatorita cu Virgil Ierunca si sunt, amandoi, unele dintre cele mai iubite si respectate figuri ale exilului romanesc.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate