Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Scriitorul António Lobo Antunes, despre MNLR și Festivalul Internațional de Poezie de la București în presa portugheză
(Literatură)
Duminica, 17 septembrie ac., s-a incheiat cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Poezie de la Bucuresti (FIPB), cel mai important eveniment autohton de dimensiune internationala dedicat poeziei si unul dintre cele mai importante proiecte de gen din Europa.
Peste 2500 de cititori au fost prezenti la editia din acest an a FIPB, cea mai puternica din istoria evenimentului, a carui arhitectura a inclus peste 170 de poeti din 27 de tari de pe patru continente (Albania, Algeria, Austria, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croatia, Cuba, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Maroc, Muntenegru, Peru, Polonia, Portugalia, Romania, Republica Moldova, Spania, Turcia, Tarile de Jos si Uruguay).

La capatul celor sapte zile pline de evenimente, ma bucur sa remarc public faptul ca editia din acest an a Festivalului International de Poezie de la Bucuresti a fost un succes. El nu ar fi fost posibil fara curiozitatea si generozitatea cititorilor, prezenti intr-un numar atat de mare la evenimente, fara magia poeziei si a celor care o fac posibila, fara sustinerea atator parteneri, carora tin sa le multumesc din nou pentru implicare, si, nu in ultimul rand, fara munca sustinuta si pasiunea pe care a pus-o in organizarea proiectului echipa Muzeului National al Literaturii Romane”, a declarat Ioan Cristescu, directorul MNLR si managerul FIPB.

Despre activitatea MNLR si Festival a scris si prozatorul portughez António Lobo Antunes, oaspete al Festivalului International de Poezie de la Bucuresti in anul 2018: „Un Muzeu al Literaturii, care celebreaza scriitori din intreaga lume, este, in opinia mea, o initiativa foarte importanta”.

„[...] in Romania s-au infaptuit lucruri importante. Unul dintre ele este Muzeul Literaturii, cu statuia lui Fernando Pessoa la intrare si cu o colectie magnifica in sali. Nu inteleg de ce nu avem si noi un muzeu al literaturii, cu care sa colaboreze, de exemplu, marele sculptor Mircia Dumitrescu, el insusi o institutie exemplara. De ce nu avem si noi un muzeu asemanator, cu manuscrise si carti ale autorilor nostri din toate timpurile? Muzeul Literaturii din Bucuresti a devenit o institutie din ce in ce mai importanta si un loc care atrage noi cititori prin munca si initiativele sale”, a completat acesta intr-o cronica publicata in revista Visão nr. 1329 si integrata in recent-publicatul volum Lunga scurtime a vietii, publicat de Editura Humanitas Fiction in traducerea lui Dinu Flamand.

António Lobo Antunes este si unul dintre scriitorii prezenti la FIPB care s-au indragostit de  statuia poetului Fernando Pessoa realizata de Mircia Dumitrescu, imaginea Festivalului International de Poezie de la Bucuresti.
Creata de Mircia Dumitrescu in anul 2008, statuia lui Fernando Pessoa, unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai secolului XX, a facut parte parte dintr-o expozitie complexa a indragitului artist bucurestean care a avut loc la Palatul Parlamentului. Astazi, statuia se afla in curtea Muzeului National al Literaturii Romane din strada Nicolae Cretulescu nr. 8, unde ii intampina pe toti vizitatorii institutiei.
Mircia Dumitrescu ne-a marturisit ca sursa inspiratiei sale pentru realizarea sculpturii care il reprezinta pe Fernando Pessoa o reprezinta volumul Cartea nelinistii a cunoscutului scriitor portughez (Humanitas Fiction, traducere de Dinu Flamand), iar artistul grafic Petru ?osa este cel caruia ii datoram alegerea ei drept imagine a Festivalului International de Poezie de la Bucuresti. De-a lungul timpului, multi dintre poetii straini invitati la FIPB au fost fermecati de ea, in aceasta lista inscriindu-se inclusiv laureatul Nobelului literar Ko Un.

Urmatoarea editie a Festivalului International de Poezie de la Bucuresti va avea loc in luna septembrie a anului 2024, detalii despre proiect putand fi urmarite pe site-ul oficial al proiectului, www.fipb.ro, cat si pe site-ul Muzeului National al Literaturii Romane, www.mnlr.ro.


------------
Lansat in 2010, sub egida Muzeului National al Literaturii Romane, cu sprijinul Primariei Bucuresti, Festivalul International de Poezie Bucuresti (FIPB) a crescut constant, ajungand sa includa in programul celei de a XIII-a editii, derulate in perioada 11-17 septembrie 2023, peste 50 de evenimente, pe teme si formate diferite, un program amplu si dens, un cadrul in care unde scrisul a fost sarbatorit ca arta, alaturi de tonalitatile muzicii de jazz, nuantele si viziunile picturale sau imersiunea intr-un spectacol teatral sau unul cinematografic.
Atat prin istoricul sau, cat si prin palmares, Festivalul International de Poezie Bucuresti incepe sa se contureze drept una dintre cele mai spectaculoase manifestari dedicate poeziei de pe scena literara europeana


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate