Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Romanul Refugiul timpului de Gheorghi Gospodinov, laureat al prestigiosului The International Booker Prize 2023
(Literatură)
Marti, 23 mai 2023, a fost anuntat câstigatorul din acest an al prestigiosului The International Booker Prize 2023, distinctie care a mers catre editia in limba engleza a romanului Refugiul timpului (Time Shelter) de Gheorghi Gospodinov, in traducerea Angelei Rodel. Este pentru prima data cand acest premiu ii revine unui scriitor bulgar.

Presedinta juriului si cea care a facut marele anunt a fost Leïla Slimani, cunoscuta romanciera si jurnalista franceza de origine marocana, care a descris cartea lui Gheorghi Gospodinov drept „un roman stralucitor, plin de ironie si melancolie, o carte profunda, care abordeaza o problema contemporana si, de asemenea, o intrebare filosofica: ce se intampla cu noi atunci când ne dispar amintirile?”.

Cartea a aparut recent si in limba romana, in cadrul colectiei Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M, traducere si note de Mariana Mangiulea Jatop. Cititorii o pot gasi deja in toate librariile fizice si online din intreaga tara.

Refugiul timpului, roman tradus cu succes in intreaga Europa, a fost premiat anul trecut si in Italia, cu Premio Strega Europeo. In acelasi timp, cartea s-a bucurat si de recenzii entuziaste in presa internationala, cât si de recunoasterea unor nume importante ale scenei literare.
Olga Tokarczuk, laureata Nobelului literar din 2018 remarca faptul ca „Gheorghi Gospodinov este un scriitor unic... Nimeni altul nu poate armoniza in acelasi text o idee stranie, o fantezie minunata si o scriitura fara cusur”.  
 
Refugiul timpului este cel de-al treilea roman semnat de Gheorghi Gospodinov publicat in traducere in colectia Anansi. World Fiction, dupa Fizica tristetii si Un roman natural – ambele, in traducerea din limba bulgara a Catalinei Puiu.
Roman satiric cu un final distopic, Refugiul timpului spune povestea unui calator misterios in timp care deschide un sanatoriu, o clinica a timpului, unde pacientii cu Alzheimer sunt tratati prin reproducerea extrem de fidela a unei perioade trecute de timp.
Intr-o cladire inconjurata de flori de nu-ma-uita, Gaustin, misteriosul personaj al romanului Refugiul timpului, deschide prima „clinica a trecutului„, un loc unde bolnavii de Alzheimer sa-si aline suferinta. Camerele acestei clinici neobisnuite reproduc detalii din trecut care le ingaduie pacientilor sa retraiasca momente preferate din tinerete, sa recupereze scene demult pierdute datorita unor clipe care, candva, le-au marcat viata. Asistentul lui Gaustin, vocea care-i spune povestea, e insarcinat sa gaseasca recuzita acestui refugiu: obiecte din trecut, mobila din anii 1960, nasturi din 1940 sau parfumuri uitate. Treptat, aura acestui adapost creste, el incepe sa fie cautat si de oameni sanatosi, care incearca sa uite de prezent si sa se retraga in scene din propria istorie, ba chiar natiuni intregi se indreapta catre iluzia unor vremuri mai bune ingropate in straturile memoriei.

O terapie fara precedent care testeaza puterea de vindecare a nostalgiei, un roman provocator care-si merita locul alaturi de literatura lui Kafka.” (Publishers Weekly)

Poate ca in viata de zi cu zi amintirile nu ne apara de haos, dar orice e posibil in fantezia lui Gospodinov.” (World Literature Today)

O carte in care timpul dispare si reapare in forme neasteptate. O satira, dar si un roman intelept si delicat.” (The New Yorker)

Romanul meditativ al lui Gospodinov nu este atat o opera literara realista, cat o alegorie pe marginea pericolelor explorarii trecutului.” (Kirkus Reviews)

Gheorghi Gospodinov (n. 1968) este cel mai tradus si apreciat scriitor bulgar al momentului. Romanul sau de debut, Un roman natural, a fost tradus in peste 20 de limbi. A publicat poezie, proza, eseuri, piese de teatru si a realizat scenarii de film. Scrie in mod regulat articole pentru cotidianul bulgar Dnevnik si pentru Deutsche Welle. Din opera lui, in colectia Anansi au aparut Fizica tristetii (2021) si Un roman natural (2022) si Refugiul timpului (2023). In prezent traieste la Sofia.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate