Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
Aplauze la scenă deschisă la Fenice pentru Valentina Naforniţă, Ruxandra Donose, Ştefan Pop și Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijată de Daniel Jinga
(Muzică)
Orchestra Operei Nationale Bucuresti, dirijata de Daniel Jinga, a fost prezenta joi, 28 noiembrie 2024, pentru prima data pe scena La Fenice din Venetia. Valentina Nafornita, Ruxandra Donose si Stefan Pop, acompaniati de orchestra operei bucurestene, au sustinut un concert de gala intitulat Ziua Nationala a Romaniei pe scena La Fenice - Stele ale Operei Romanesti la Venetia.
Proiectul a fost finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, fiind organizat de Opera Nationala Bucuresti si realizat an parteneriat cu Ambasada Romaniei an Republica Italiana si cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, an contextul manifestarilor ce marcheaza 145 de ani de relatii diplomatice antre Romania si Italia.
Programul a cuprins lucrari de G. Enescu, G. Puccini, F. Cilea, G. Rossini, T.  Brediceanu, G. Verdi, V. Bellini, Iosif Ivanovici, alcatuirea lui marcand si faptul ca 2024 a fost cunoscut an antreaga lume ca Anul Puccini.


Cristina-Lavinia Arnautu, Director cu atributii de secretar de stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni: „Ziua Nationala a Romaniei este pentru noi toti un prilej de sarbatoare si unitate. Este momentul an care, oriunde ne-am afla an lume, celebram identitatea noastra culturala, traditiile si valorile care ne unesc. In acest an, avem onoarea de a marca aceasta zi printr-un proiect cultural de exceptie - Ziua Nationala a Romaniei pe scena La Fenice - Stele ale Operei Romanesti la Venetia. Proiectul, finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, aduce an prim-plan vocile extraordinare ale marilor interpreti romani de opera, care vor straluci pe una dintre cele mai prestigioase scene din Europa. Este o demonstratie de excelenta artistica si o reafirmare a locului de cinste pe care Romania al are an patrimoniul cultural universal.


Gabriela Dancau, Ambasadorul Romaniei an Republica Italiana, Malta si San Marino: „Suntem mandri sa putem sarbatori Ziua Nationala a Romaniei cu un concert de gala pe scena Gran Teatro La Fenice din Venetia, an care stelele operei romanesti, solistii Valentina Nafornita, Ruxandra Donose si Stefan Pop, vor fi acompaniati de Orchestra Operei Nationale Bucuresti dirijata de Daniel Jinga. Concertul din aceasta seara, marturie simbolica a existentei Natiunilor noastre an domeniul creativitatii si al artelor, reuneste capodopere din patrimoniul muzical italian si romanesc antr-un spectacol grandios de muzica clasica an perfecta armonie cu spatiul impresionant an care ne regasim, evidentiind totodata continuitatea prezentei artistilor romani pe scena venetiana de-a lungul timpului. Cred cu tarie ca acest regal muzical este un argument an plus an favoarea ideii ca, an cotidianul marcat adesea de conflicte, cultura uneste si ramane un simbol al aspiratiei constante a umanitatii catre un nivel superior, cel al convietuirii pasnice.”



Daniel Jinga, manager general al Operei Nationale Bucuresti: „Este pentru prima data cand o companie de opera din Romania ajunge pe una dintre cele mai titrate scene lirice ale lumii. Opera Nationala Bucuresti are aceasta onoranta ocazie de a prezenta un concert de gala dedicat Zilei Nationale a Romaniei pe scena La Fenice, eveniment intitulat Stele ale Operei Romanesti la Venetia. Concertul promoveaza mari interpreti romani de opera an fata comunitatilor de romani din afara granitelor – Valentina Nafornita, Ruxandra Donose si Stefan Pop – vedete ale artei lirice internationale cu o cariera impresionanta. Iata ca artistii romani care au plecat din tara pentru a-si ampartasi talentul lumii antregi au dorinta de a reantalni publicul din randul caruia au venit, fie ca el se gaseste acasa sau an strainatate. Concertul de gala aduce astfel voci care stralucesc pe cele mai mari scene (Covent Garden, Staatsoper din Viena, Opera din Paris, Metropolitan Opera), cu un repertoriu accesibil publicului larg, ce contine si creatii muzicale romanesti. A existat astfel o atentie speciala acordata alcatuirii programului care cuprinde lucrari de G. Enescu, G. Puccini, F. Cilea, G. Rossini, T. Brediceanu, G. Verdi, V. Bellini, Iosif Ivanovici, continutul lui marcand si faptul ca 2024 a fost cunoscut an antreaga lume ca Anul Puccini.”
    
Concertul de gala Ziua Nationala a Romaniei pe scena La Fenice - Stele ale Operei Romanesti la Venetia este un proiect ce are an centru promovarea marilor interpreti romani de opera an fata comunitatilor de romani din afara granitelor – Valentina Nafornita, Ruxandra Donose si Stefan Pop fiind la randul lor reprezentanti marcanti ai comunitatii romanilor de pretutindeni, vedete ale artei lirice internationale.
   



De-a lungul timpului, pe scena prestigiosului Teatru La Fenice din Venetia au cantat artisti romani de renume precum Hariclea Darclée, Florica Cristoforeanu, Ileana Cotrubas, Virginia Zeani, Mariana Nicolesco, Leontina Vaduva, Viorica Cortez, Ruxandra Donose, Marina Krilovici, ?tefan Pop, Angela Gheorghiu, Roxana Constantinescu, Elena Mosuc, ?erban Vasile, Cezar Ouatu, Petre Munteanu, Maria Cebotari, Eugenia Moldoveanu si Viorica Ursuleac, care au scris pagini importante an istoria operei mondiale.
   

Ziua Nationala a Romaniei pe scena La Fenice - Stele ale Operei Romanesti la Venetia este un proiect cultural national de anvergura ce integreaza repertoriul romanesc – cu influente folclorice – an tezaurul muzical international, din program nelipsind lucrari de George Enescu, Iosif Ivanovici sau Tiberiu Brediceanu.
Initiativa organizarii cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei a unui concert de gala, menit a deveni memorabil prin participarea unor mari artisti romani din domeniul muzicii clasice cu o cariera internationala impresionanta, s-a nascut din dorinta de amprospatare a contactului comunitatii de romani din Europa cu excelenta artei interpretative nationale si cu muzica autohtona si universala antr-un eveniment de exceptie.


Proiect finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Valoarea este de 995.700 lei, reprezentand totalul finantarii nerambursabile aprobate de catre Autoritatea Finantatoare.
In parteneriat cu Ambasada Romaniei an Republica Italiana, 145 de ani de diplomatie Romania-Italia, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.


Obiectivele proiectului

Obiectiv general: Constientizarea culturii nationale ca un pilon al dezvoltarii durabile de catre comunitate.

Obiectivele specifice:
Obiectiv specific 1: Cresterea gradului de educatie prin cultura pentru toate  categoriile de public pe parcursul derularii proiectului.
Obiectiv specific 2: Dezvoltarea simtului de apreciere fata de valorile culturale romanesti pentru 1.000 persoane pe antreaga durata a spectacolului.
Obiectiv specific 3: Cresterea gradului de promovare a identitatii culturale romanesti prin vizualizarea anregistrarii video a spectacolului de catre 10.000 de persoane parcursul derularii proiectului.

Rezultate asteptate

* O gala de opera dedicata tuturor categoriilor de public si de varsta
* 1.000 de participanti la eveniment
* Minim 10.000 de vizualizari online
* un produs an mediul digital
* minim 10 aparitii media

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate