Gabriel și Simina Croitoru în turneul Vioara lui Enescu, la Bologna, într-un concert de Ziua Naţională a României | |
(Muzică) |
Pe 4 decembrie, Turneul Vioara lui Enescu va ajunge pentru prima data la Bologna. Doua dintre viorile care i-au apartinut violonistului si compozitorului George Enescu (care se gasesc in patrimoniul Muzeului National „George Enescu” din Bucuresti si sunt instrumente clasate in categoria Tezaur) se vor afla impreuna, pentru prima data la Bologna, pe 4 decembrie 2024, in superba sala de la Hotel I Portici. |
Concertul este organizat de Consulatul General al Romaniei la Bologna pentru sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei.
Cei doi violonisti care vor canta la cele doua instrumente sunt Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” din 1731 – instrument la care canta din 2008, realizand pana acum nu mai putin de 12 turnee nationale pentru promovarea acestuia din anul 2012 pana in prezent, cel din 2024 fiind al 13-lea, si Simina Croitoru, pe vioara Paul Kaul din 1931. Alaturi de cei doi solisti, tata si fiica, se va afla pe scena si foarte tanara violonista Eva Croitoru-Pauca, in varsta de 8 ani, nepoata, respectiv fiica celor doi.
Cu o istorie de mai bine de un deceniu, Turneul National Vioara lui Enescu – editia a 13-a a avut loc in noiembrie 2024 in mai multe orase din tara, oferind publicului posibilitatea de a se bucura de sunetele si emotiile pe care aceste instrumente le-au purtat de-a lungul timpului. Turneul „Vioara lui Enescu” urmand a-i incanta si pe romanii din diaspora in luna decembrie.
Istoria calatoriilor viorii lui Enescu, din 2012 pana in prezent, majoritatea realizate impreuna cu pianistul Horia Mihail, este deosebit de diversa: vioara lui Enescu a ajuns in camine culturale din sate aflate in cele mai indepartate colturi ale Romaniei, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodata, in sali de sport din licee in care veneau copii curiosi sa vada si sa auda cum suna o vioara celebra acolo unde ei alearga la ora de educatie fizica, in orase mari si mici ale tarii dar si la Sala Radio din Bucuresti sau in marile sali de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia. Muzeul National "George Enescu" este depozitarul celor patru viori care au rasunat sub arcusul maestrului George Enescu, donate statului roman de catre sotia muzicianului, Maria Cantacuzino Enescu, odata cu infiintarea muzeului, in 1956. Aceste comori au acum o valoare inestimabila nu numai prin calitatea lor de exceptie dar si prin memoria artei violonistice a marelui interpret roman, impregnata in istoria lor. Turneul reprezinta astfel o sansa unica pentru cei care vor veni la concerte de a vedea si asculta aceste instrumente incarcate de valoare si memorie istorica.
POVESTEA CELOR DOUA VIORI
Vioara Joseph Guarnieri – „Catedrala” din 1731, doua viori Paul Kaul din anii 1930 si 1931 si o vioara Frères Silvestre, Pierre si Hippolyte din 1835 care i-au apartinut marelui artist roman sunt clasate la categoria ”Tezaur”. Instrumentele, atinse de magia unuia dintre cei mai insemnati interpreti ai secolului XX, suscita in continuare un interes special. George Enescu a fost posesorul unei viori Stradivari (cel mai stralucit si mai scump constructor de viori din lume) dar a preferat un instrument Guarneri del Gesù din 1731, despre care afirma: „n-are poate o putere covarsitoare, in schimb are o mladiere extraordinara care are darul sa ma incalzeasca. Scoate vioara mea vibratiuni cari corespund de minune starilor mele sufletesti.(...) Stradivarius l-as putea compara cu o soprana lejera, iar Guarnerius cu o mezzosoprana dramatica” (Rampa, 26 oct. 1931). Denumita „Catedrala”, vioara Guarnerius este cea mai valoroasa. Fabricata in anul 1731 de Giuseppe Guarneri (1698-1744), cunoscut si sub numele del Gesù, unul dintre cei mai insemnati lutieri cremonezi, vioara poarta inscriptia celebrului ei fauritor: Guarnerius fecit / Cremonae anno 1731(?) – IHS.
Dupa 1930, la Paris, Enescu il cunoaste pe Paul Kaul (1875-1951), celebru lutier francez care ii confectioneaza o vioara, admirabila din punct de vedere al sunetului, dar si al constructiei. Maestrul este foarte multumit, afirmand: „e ceva mai mare si mai usoara pentru forta mea”. În colectia muzeului exista doua asemenea instrumente, dintre care unul a fost creat special pentru George Enescu, purtand inscriptia Paul Kaul, Paris, AN 1931. Georges Enesco. Modèle que j’ai créé spécialement pour Georges Enesco grand artiste.
VIOARA ENESCU (c) Virgil Oprina
Gabriel Croitoru (n. 1965, Galati) este violonistul care a castigat prin concurs, in anul 2008, privilegiul de a canta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita „Catedrala”, pe care a cantat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”). Cu o ampla cariera internationala, Gabriel Croitoru este la ora actuala solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiesti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, iar in perioada 2010-2022 a fost solist-concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania. În turneul ”Vioara lui Enescu” canta pe vioara Guarneri del Gesu supranumita „Catedrala” ce i-a apartinut lui George Enescu.
Simina Croitoru (n. 1990, Bucuresti) a inceput studiul instrumentului la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu tatal sau, Gabriel Croitoru, la clasa caruia s-a perfectionat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, iar in anul 2020 a obtinut titlul de doctor in muzica. A castigat importante premii la competitii nationale si internationale si a sustinut numeroase concerte in compania tuturor filarmonicilor din tara, dar si alaturi de orchestre simfonice din strainatate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc). Din anul 2016, si-a inceput cariera didactica in cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. În turneul ”Vioara lui Enescu” canta pe o vioara Paul Kaul ce i-a apartinut lui George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflandu-se in patrimoniul Muzeului National „George Enescu”).
Organizator: Consulatul general al Romaniei la Bologna
Producator: Pro Contemporania
Partener principal: The Culture Club
Partener cultural: Muzeul National George Enescu
.
| |
|
|