Simfonia nr. 9 – Din lumea nouă de Dvořák, dirijată de Gabriel Bebeșelea, la Sala Radio | |
(Muzică) |
In 1969, acum exact 55 de ani, Neil Armstrong lua cu el in Misiunea Apollo 11 pe Luna o inregistrare a Simfoniei Din lumea noua, creatie a lui ANTONIN DVORÁK, cel mai indragit compozitor european in Statele Unite ale Americii, partitura pe care sunteti invitati sa o ascultati la Sala Radio, vineri, 6 decembrie 2024 (19.00). |
Evenimentul prezentat de ORCHESTRA NATIONALA RADIO se va derula sub bagheta lui GABRIEL BEBESELEA, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” si director artistic al ansamblului de instrumente de epoca si al festivalului „Musica Ricercata”.
Suferind de un acut dor de Cehia natala in timp ce ocupa pozitia de director al Conservatorului National de Muzica din New York si influentat de sonoritatile tipice muzicii americane, Dvorák creeaza pe noul continent cele mai cunoscute creatii ale sale, printre care si Simfonia nr. 9 – Din lumea noua (1893). Si desi se spune ca lucrarea este puternic influentata de muzica nativa americana, se pare ca e totusi vorba de mai multa inspiratie din folclorul Boemiei natale, ca si cum dorul de casa a fost transpus pe portativ. In plus, exista o asemanare extraordinara intre celebrul cantec afro-american „Swing Low, Sweet Chariot” si tema interpretata la flaut, in cadrul simfoniei.
Premiera absoluta a simfoniei a avut loc la New York, in celebra sala de concerte Carnegie Hall, pe 16 decembrie 1893, in interpretarea Filarmonicii din New York. Lucrarea este de departe cea mai cunoscuta creatie a lui Dvorák, dar este si in top 3 printre cele mai des interpretate si mai des inregistrate creatii simfonice in Statele Unite.
Jan Sekaci (c) Dovile Sermokas
Invitat special al concertului de la Sala Radio este si tanarul violoncelist roman JAN SEKACI, care a castigat multe premii internationale – printre care premiul I la Concursul International Johannes Brahms din Austria sau premiul I la Concursul International de Violoncel Klaipeda din Lituania. Jan Sekaci va interpreta Concertul in si minor pentru violoncel si orchestra semnat de Dvorák, lucrare despre care a afirmat intr-un interviu foarte recent acordat pentru „LIFE.ro” :
„Concertul de Dvorák… este absolut grandios. E acea poveste care iti trezeste sentimente demne de un basm fantastic sau o epopee, pline de emotii puternice de iubire, eroism, noblete, in contrast cu tragedie si pierdere. Pe drept este si unul dintre cele mai cunoscute si mai importante concerte scrise pentru violoncel si orchestra, compus intr-o maniera foarte simfonica, partea de violoncel solo fiind impletita cu textura orchestrala.”
JAN SEKACI se perfectioneaza in prezent la Academia Barenboim-Said din Berlin, la clasa profesorului Frans Helmerson, si interpreteaza pe un violoncel creat de Vincenzo Postiglione, in anul 1853, la Napoli.
Nascut la Oradea in anul 2001, JAN SEKACI si-a inceput studiul violoncelului la varsta de 10 ani. In 2014 a decis sa isi continue dezvoltarea urmand un an la Colegiul National de Muzica „Sigismund Toduta” din Cluj-Napoca si apoi s-a stabilit, in 2015, la Bucuresti, unde a studiat la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti”, la clasa profesorului Octavian Lup, pana in anul 2020.
A participat la cursuri de maiestrie sustinute de mari violoncelisti ca: Marin Cazacu, Razvan Suma, Valentin Radutiu, Denis Severin, Frans Helmerson, Jens Peter Maintz, Romain Garioud, Raphael Pidoux, Antonio Meneses, Andras Schiff, Daniel Barenboim. In anul 2018, Jan a fost selectat sa participe ca membru activ al cursurilor de maiestrie de la Academia Kronberg, sub indrumarea lui Wolfgang Emanuel Schmidt. A mai urmat cursuri de maiestrie timp de 3 ani consecutivi la Classe d'Excellence de Gautier Capuçon, la Fundatia Louis Vuitton din Paris. Este membru activ al ansamblului de muzica contemporana Boulez.
Gabriel Bebeselea (c) Ionut Macri
GABRIEL BEBESELEA se bucura de o cariera internationala bogata, fiind invitatul unor ansambluri apreciate, precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestra Simfonica din Barcelona, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orchestra Simfonica din Singapore, Orchestra Filarmonica Nationala a Rusiei etc.
Printre momentele importante ale stagiunii 2024/25 se numara debutul cu Orchestra Filarmonica din Shanghai, conducerea in turneu a Orchestrei Tonkunstler si participarea cu Orchestra de Camera Romana la Choriner Musiksommer si Concertgebouw Amsterdam.
Gabriel Bebeselea este cunoscut si pentru faptul ca se dedica cercetarii si redescoperirii muzicii si este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale demult uitate sau neglijate. In 2017, pentru a scoate la lumina o astfel de muzica, a fondat ansamblul „Musica Ricercata” - un colectiv artistic international dedicat interpretarii informate din punct de vedere istoric a muzicii.
In 2015, Gabriel Bebeselea a studiat cu doi dintre cei mai apreciati dirijori din lume: Bernard Haitink la Festivalul de la Lucerna si cu dirijorul Kurt Masur la Festivalul Aurora Classical. In 2011 a primit o bursa constand intr-un stagiu la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, unde a avut posibilitatea de a asista la repetitiile si concertele unora dintre cei mai reprezentativi dirijori din prezent.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor - pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online (pe site-urile celor doua posturi de radio) si prin intermediul aplicatiei Radio Romania, disponibila pe dispozitive Android si iOS.
Biletele sunt disponibile in sistem online pe www.bilete.ro si in Reteaua Bilete.ro. Biletele se pot achizitiona si de la casa de bilete a Salii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, va rugam sa consultati site-ul oficial www.salaradio.ro - sectiunea Bilete
.
| |
|
|