Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 aprilie 2025
Recomandări
Finalizarea proiectului „The Hills of Change” – o simfonie transculturală
(Muzică)
Initiativa bilaterala The Hills of Change a ajuns la final, celebrand colaborarea artistica dintre Norvegia si Romania printr-o serie de evenimente remarcabile desfasurate la Oslo si Iasi. Acest proiect, organizat de Asociatia Industrii Creative (Romania) in parteneriat cu DAC Music Performance (Norvegia), a redefinit conceptul de cooperare artistica internationala, printr-o abordare interdisciplinara ce a reunit muzica si arta vizuala.
Premiera internationala a simfoniei de camera The Hills of Change a avut loc pe 8 februarie 2025, la Nynorskens hus din Oslo, urmata de premiera romaneasca pe 20 februarie 2025, la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi. Cele doua concerte au reunit impreuna peste 700 de spectatori, oferind o experienta artistica unica prin imbinarea muzicii si artei vizuale.

La evenimentele din Norvegia si Romania au fost invitati de seama din mediul diplomatic, cultural, academic, media si de business, consolidand legatura artistica dintre cele doua tari.

Lucrarea, compusa in sapte parti distincte inspirate din colinele emblematice ale oraselor Iasi si Oslo, a fost semnata de Tirill Mohn, Martin Romberg, Kristin Bolstad (Norvegia), alaturi de Sabina Ulubeanu, Paul Pintilie, Alexei Turcan si Alexandru Murariu (Romania).

Dupa succesul de la Oslo, publicul din Iasi a fost captivat de o experienta artistica imersiva, in care muzica si arta vizuala s-au impletit armonios prin proiectiile inspirate din picturile artistilor Felix Aftene si Valeria Duca. Emotia momentului a fost amplificata de reactiile entuziaste ale spectatorilor, care au raspuns cu aplauze prelungite, reflectand impactul puternic al concertului. Sub bagheta dirijorului Kristoffer Wøien (NO) si avandu-l ca maestru de concert pe Daniel Lazar (NO), ansamblul format din 26 de instrumentisti romani a oferit o interpretare de exceptie, captivand audienta printr-o executieplina de expresivitate.

Cei cinci compozitori prezenti la eveniment - Paul Pintilie (RO), Alexei Turcan (RO), Alexandru Murariu (RO), Sabina Ulubeanu (RO) si Tirill Mohn (NO) - au fost intampinati cu caldura de catre public, fiind recunoscuti pentru contributia lor artistica, iar entuziasmul general a transformat seara intr-o celebrare a artei si colaborarii culturale.


Pe 21 februarie 2025, la Palatul Braunstein din Iasi, a avut loc conferinta de inchidere a proiectului, unde au fost prezentate rezultatele si impactul acestui schimb cultural. La eveniment au fost prezenti artisti, jurnalisti si reprezentanti ai institutiilor culturale, iar discutiile au evidentiat valoarea adaugata a acestei initiative bilaterale.
Initiativa bilaterala nu s-a limitat doar la concerte, ci a inclus si schimburi culturale semnificative, intreaga simfonie fiind realizata dupa calatoriile de inspiratie ale compozitorilor la Iasi si Oslo. Echipa proiectului a participat la seminarii si prelegeri cu experti din Norvegia, printre care Andreas Sønning (Academia Norvegiana de Muzica), Knut Skansen (CEO Filarmonica din Oslo), Thormod Rønning Kvam (Aulaseriene), si Johan Jørgensen (Biblioteca Academiei Norvegiene de Muzica).

The Hills of Change a demonstrat ca muzica si arta vizuala pot uni culturi diferite printr-o abordare interdisciplinara. Initiativa, desfasurata pe parcursul a patru luni in Oslo si Iasi, a reunit 43 de artisti din ambele tari si a atras peste 700 de spectatori la evenimentele organizate in cele doua orase. Aceasta vizibilitate internationala a consolidat rolul proiectului ca un model de colaborare artistica durabila.



Hills of Change” – o simfonie transculturala este un proiect de coproductie romano-norvegiana realizata de ASOCIATIA INDUSTRII CREATIVE (Romania) in parteneriat cu DAC MUSIC PERFORMANCE (Norvegia). Inspirat de relieful oraselor Iasi – Romania si Oslo – Norvegia, initiativa bilaterala redefineste conceptul de colaborare artistica internationala, printr-o abordare interdisciplinara intre pictura si muzica. Aceasta simfonie de camera reprezinta un efort colaborativ intre trei compozitori norvegieni si patru compozitori romani, fiecare contribuind cu o parte componistica pentru a crea o lucrare in sapte parti.

Valoarea totala a initiativei bilaterale este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro), iar valoarea finantarii nerambursabile este de 621.972,92 lei (124.984,51 Euro). Perioada de implementare a initiativei bilaterale este de 4 luni, in orasele Iasi (Romania) si Oslo (Norvegia).
Mai multe informatii referitoare la proiect pot fi obtinute online, pe website-ul
https://asociatiaindustriicreative.com/the-hills-of-change/



Despre Granturile SEE si Norvegiene
Granturile SEE si Norvegiene reprezinta contributia Islandei, Liechtensteinului si Norvegiei la o Europa verde, competitiva si incluziva. Exista doua obiective generale: reducerea disparitatilor economice si sociale in Europa si consolidarea relatiilor bilaterale dintre tarile donatoare si 15 tari UE din Europa Centrala si de Sud si Tarile Baltice. Cele trei tari donatoare coopereaza strans cu UE prin intermediul Acordului privind Spatiul Economic European (SEE). Între 1994 si 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE si Norvegiene se ridica la 2,8 miliarde EUR.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro  


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate