George Natsis - album de autor în Antologia Muzicii Româneşti editată de UCMR |  |
(Muzică) |
George Natsis – nascut pe 6 martie 1958 – este omagiat printr-un album-portret de autor ce traverseaza patru decenii de cariera exemplara. In fiecare lucrare din cele 17 incluse pe acest CD din Antologia Muzicii Romanesti finantata de Ministerul Culturii si Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si publicata de Editura Muzicala in parteneriat cu Societatea Romana de Radio, muzicianul a pus, pe langa talent si stiinta de carte, extrem de multa pasiune si credinta, ce se cuvin apreciate. |
Numit de Octavian Ursulescu in prezentarea discului, „omul-orchestra”, coordonatorul sectiei de muzica pop-jazz a UCMR (fiind membru al Uniunii din 1993) este cu adevarat un muzician special: „modern, in pas cu vremea si cu vremurile, pornind de la vestimentatiile comentate nu o data elogios de tinerii jurnalisti si ajungand la preocuparile sale artistice atat de diverse, acoperind o paleta extrem de larga”. S-a nascut la Bucuresti pe 6 martie 1958, absolvind Liceul de muzica si, in 1981, Conservatorul „Ciprian Porumbescu”. A fost corepetitor la Scoala populara de arta si a debutat in calitate de compozitor in 1984, cu piesa „Oamenii de maine”, cantata de Marina Scupra. Pentru devenirea sa muzicala a marturisit ca le va fi mereu recunoscator lui Horia Moculescu, Cornel Fugaru si Gabriel Popescu.
George Natsis a mai compus muzica de generic pentru televiziune (festivalul international „Cerbul de aur”, programele „Muzica e viata mea”, „Ora 1 a venit”), dar mai ales, a fost orchestrator, director muzical sau producator muzical la atat de vizionatele concursuri TV „Vocea Romaniei” si „Dansand printre stele”. A compus muzica de film pentru „Divort din dragoste” (regia Andrei Blaier), „Taina jocului de cuburi” (Gheorghe Naghi) si, impreuna cu Laurentiu Profeta, pentru musicalul „Vanzatorii de haloimes”, dupa Salom Alehem (2017, TVR). In postura de dirijor, in care a debutat in 1979, la Teatrul de revista „Constantin Tanase”, s-a evidentiat prin inzestrari de exceptie. A efectuat turnee, ca pianist si ca dirijor, in Canada, Israel, Kuweit, Germania, Slovenia, Austria, dar mai ales este un adevarat colectionar de premii, unele din distinctiile importante fiind acordate pieselor de pe acest album.
George Natsis
„Protagonistul n-a inclus pe acest CD toate cantecele premiate. Si, parcurgandu-le, intelegem pe deplin optiunea compozitorului, fiind vorba de creatii valoroase, cu o scriitura rafinata si orchestratii absolut remarcabile, demne din toate punctele de vedere de a figura pe acest album „Best of”: „Tu esti toata viata mea” si „Un simplu joc” (ambele lansate in 1987 de Aura Urziceanu), „Nu mai vreau” (1991), „A fost o clipa de nemurire” (piesa In memoriam Aurelian Andreescu), nemaivorbind de autenticul slagar pe care, desi l-a lansat in 1991, Aurelian Temisan il include si acum in toate recitalurile sale (asa cum fac si Paula Seling sau Carmen Trandafir cu piesele de pe album) – „O poveste din Vest”. (Octavian Ursulescu)
.
| |
|
|