Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 iulie 2022
Recomandări
Gala FIE: 10 premii pentru excelență în educație
(Știință)
Intr-o atmosfera festiva, Gala FIE a deschis in aceasta seara, oficial, seria evenimentelor culturale organizate sub egida Festivalului International al Educatiei. Conceputa ca un eveniment de tinuta, menit sa celebreze educatia in sensul sau larg, Gala FIE s-a desfasurat intr-un spatiu emblematic al Iasului - Sala Mare a Teatrului National “V Alecsandri”.
In cadrul Galei FIE 2013, au fost acordate 10 premii de excelenta. Academicianul Viorel Barbu a primit Marele Premiu FIE. Invitatii speciali ai Galei FIE au fost Lordul David Trimble, laureat al premiului Nobel pentru Pace, si maestrul Radu Beligan, presedintele onorific al FIE.

Prezentam in continuare lista completa a premiilor FIE:

Universitatea Alexandru "Ioan Cuza" Iasi a acordat PREMIUL DE EXCELENTA IN EDUCATIE domnului lector dr. Catalin Bogdan Gales (cercetatorul stiintific al anului)

Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi a acordat PREMIUL DE EXCELENTA IN EDUCATIE doamnei prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu (Presedintele Senatului Universitatii Politehnica din Bucuresti)

Universitatea De Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” Iasi a acordat PREMIUL DE EXCELENTA IN EDUCATIE doamnei prof. univ. dr. Ursula Helena Stanescu, pentru intreaga activitate profesionala (profesor consultant la Facultatea de Farmacie, membru in Comisia medicala permanenta a ARACIS)

Academia Romana – Filiala Iasi a acordat PREMIUL DE EXCELENTA IN EDUCATIE domnului doctor Dan-Radu Rusu (doctor chimist, cercetator la Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” al Academiei Romane)

Universitatea De stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu De La Brad” Iasi a acordat PREMIUL DE EXCELENTA IN EDUCATIE domnului prof. univ. dr. dr. H. C. Ioan Avarvarei, de la Facultatea de Agricultura, in semn de inalta pretuire pentru o viata dedicata scolii si spiritului academic. 

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a acordat PREMIUL DE EXCELENTA IN EDUCATIE domnului profesor Vasile Sorohan (Coordonator al Centrului de Excelenta al Judetului Iasi, Profesor de chimie la Colegiul “Costache Negruzzi” Iasi)

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a acordat PREMIUL DE EXCELENTA IN EDUCATIE domnului profesor Jean Marius Rotaru (profesor de fizica la Colegiul National Iasi, profesor coordonator la Centrului de Excelenta Fizica clasa a XII-a si a XI-a)

Universitatea De Arte „George Enescu” Iasi a acordat PREMIUL DE EXCELENTA IN EDUCATIE domnului conf. univ. dr. Matei Bejenaru pentru deosebita sa activitate artistica si didactica 

BOARD-ul Festivalului International al Educatiei a decernat PREMIUL PENTRU EDUCATIE IN LIMBA ROMANA scriitorului Spiridon Vangheli

BOARD-ul Festivalului International al Educatiei a decernat MARELE PREMIU FIE domnului Academician VIOREL BARBU

Cine sunt premiantii FIE

Catalin_Gales_lector_UAIC_04_copy
Catalin Gales

Domnul Catalin Bogdan Gales s-a nascut in 29 iulie 1976 si este in prezent lector doctor la Facultatea de Matematica, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi, unde isi desfasoara activitatea didactica si de cercetare. 
Contributiile stiintifice ale d-lui Catalin Bogdan Gales se incadreaza in domeniul Mecanicii solidelor deformabile si in domeniul Mecanicii sistemelor de particule. A publicat pana in prezent 35 de lucrari stiintifice, dintre care 28 in jurnale cotate ISI. A prezentat comunicari la numeroase conferinte internationale si a participat ca membru sau ca director de proiect la mai multe granturi de cercetare nationale.
In ceea ce priveste activitatea stiintifica a d-lui Catalin Bogdan Gales in anul 2012, aceasta s-a dezvoltat pe doua directii principale: studiul unor teorii matematice pentru interactiunea campului electromagnetic cu mediile deformabile si studiul dinamicii asteroizilor  situati in banda principala, utilizand diverse metode numerice. Rezultatele obtinute se regasesc in 5 articole publicate in jurnale internationale de mare prestigiu: European Journal of Mechanics-A/Solids, Jornal of Elasticity, SIAM Journal on Applied Mathematics, Communications in Nonlinear Scienceand Numerical Simulation, Applied Mathematics and Computation. O parte a acestor rezultate au fost comunicate la 6th European Congress of Mathematics (Cracovia, 2-7 iulie 2012), 8th Solid Mechanics Conference (Graz, 9-13 iulie 2012),European Congress on Computational Methods in Applied Sciences and Engineering (Viena, 10-14 septembrie 2012).
Activitatea desfasurata de dl. Catalin Bogdan Gales il defineste pe acesta atat ca cercetator format, cu vizibilitate in mediul academic, cat si ca un valoros cadru didactic universitar. (extras din Laudatio)

ursula_stanescu_cr
Ursula Stanescu

Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”-Iasi este deosebit de onorata sa-si poata exprima pretuirea si recunostinta fata de un reprezentant  de seama al comunitatii medicale nationale, Doamna Profesor Doctor Ursula Stanescu, profesor consultant la Facultatea de Farmacie.
Acordarea Premiului de Excelenta pentru intreaga activitate profesionala, reprezinta o recunoastere reala a valorilor profesionale, academice si a prestigiului stiintific, dupa o cariera dedicata domeniului vast, complex si mereu actual al plantelor medicinale, de la studiul celulei vegetale, la caracterizarea si stabilirea compozitiei chimice pana la obtinerea de fitomedicamente si suplimente alimentare.
Inainte de a deveni un nume reprezentativ in mediul academic medical, Doamna Prof. dr. Ursula Stanescu a parcurs un traiect profesional exemplar, din care va prezint cateva repere biografice ale Domniei Sale:
Ursula Stanescu nascuta la 24 august 1941 in Bucuresti, dupa absolvirea Facultatii de Farmacie din Iasi in 1967, obtine titlul de Doctor in Stiinte Farmaceutice – Domeniul Farmacognozie si cel de farmacist principal. In anii care au urmat a parcurs intreaga ierahie didactica, devenind profesor universitar in 1994 si conducator de doctorat in 1995. De-a lungul celo 46 ani de cariera in invatamantul superior, a publicat numeroase articole stiintifice (peste 300) in reviste de prestigiu din tara si strainatate, 9 volume de specialitate, coordonand si participand la numeroase proiecte de cercetare ce au avut ca rezultat 9 brevete de inventie.
In perioada 1994-2008 abilitatile de organizator al activitatii didactice, stiintifice si de cercetare au fost remarcate prin detinerea functiilor de: Secretar stiintific al Facultatii de Farmacie din Iasi, Secretar stiintific al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”, Decan al Facultatii de Farmacie din Iasi pentru o perioada de 8 ani, Prorector stiintific al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”, Responsabil pe Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi pentru managementul calitatii in cercetare stiintifica, doctorate si masterate, totodata devenind membru in Comisia medicala permanenta a ARACIS si membru in Comisia mixta a Ministerului Sanatatii, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru suplimente alimentare.
Discreta si rafinata, principiala, onesta, preseverenta si tenace Doamna Prof. dr. Ursula Stanescu a reusit sa se remarce permanent prin echilibrul de care a dat dovada, atat ca profesionist, dar si ca OM. (extras din Laudatio)

rusud1
Dan-Radu Rusu

Cu ani in urma, cineva mi-a spus „spune-mi pe cine si cu ce l-ai ajutat, ca sa-ti spun cine esti.
In lumea academica, educatia/formarea unui specialist nu se reduce la ceea ce oferi, ci mai ales la cum si cat primeste cel in cauza, si asta se reflecta in calitatea dialogului si a legaturii afective dascal-ucenic. Si ce satisfactie mai mare poate avea profesorul decat vazandu-si studentii afirmandu-se, creandu-si propriul lor drum?
Membru al unor comisii de examinare, am remarcat un tanar doctorand a carui cariera am urmarit-o apoi cu interes, atent, capatand astfel o perspectiva asupra potentialului sau considerabil. La inceput ocazional, apoi din ce in ce mai frecvent, am avut discutii stiintifice, si m-a impresionat prin seriozitat, o anumita gravitate a gandirii, prin cunostintele largi in domeniul tezei sale de doctorat si nu numai, prin capacitatea de a conecta rapid diferite aspecte ale unui domeniu atat de bogat cum este stiinta polimerilor. 
Radu Rusu a fost un student foarte bun al Facultatii de Chimie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, dar mai ales un doctorand absolut remarcabil al Institutului de Chimie Macromoleculara „Petru Poni”. A obtinut titlul de doctor intr-un domeniu modern si important al chimiei macromoleculare – cel al monomerilor si polimerilor heterociclici pentru materiale de inalta performanta. La inceputul studiilor doctorale Radu a avut sansa sa intalneasca doi cercetatori de larg orizont stiintific si formatori de caractere in persoanele doctorilor Maria Bruma si Mariana Damaceanu. Eruditia lor, dedicatia spre cercetare si generozitatea formativa au gasit ecou in doctorandul de atunci. 
Studiile doctorale au presupus mai multe stagii de cercetare in diverse centre stiintifice europene si contactul cu nume mari din domeniu. Teza a primit calificativul „excelent” la acordarea titlului de doctor in chimie. 
Domnul Rusu a urmat apoi pasul firesc si necesar in dezvoltarea unei cariere solide prin castigarea unei burse postdoctorale pe un subiect nou, diferit, la o institutie de top din Europa, ETH Zurich, unde a avut sansa sa lucreze intr-o echipa de renume mondial, la un nivel extrem de inalt si unde a lasat o impresie pozitiva. 
La ora actuala, domnul Rusu este asistent de cercetare la Institutul de Chimie Macrmoleculara „Petru Poni” din Iasi, unul care, dupa numai sase ani de implicare in zona cercetarii academice, a dezvoltat o activitate stiintifica bogata. Radu a adus contributii importante in domeniul modern al polimerilor pentru materiale avansate si la ora actuala face parte dintr-o echipa extrem de puternica in acest domeniu. 
Directiile sale de cercetare includ polimerii aromatici termostabili, polimerii heterociclici, polimerii fluorurati, polimerii inalt performanti pentru aplicatii in domenii de varf ale tehnicii – plecand de la sinteza si identificarea monomerilor si polimerilor pana la caracterizarea si prelucrarea materialelor polimere. Cele mai importante contributii ale domnului Rusu sunt legate de o familie relativ noua, insuficient explorata, a compusilor macromoleculari heterociclici, cu largi perspective aplicative – polimerii care incorporeaza inele oxadiazolice. Studiul acestor polimeri se indreapta in prezent in doua directii principale – proprietatile lor foto- si electro-luminescente si remarcabilele lor proprietati electronice de transport. (extras din Laudatio)

Ioan Avarvarei

Agora este in sarbatoare – spatiul rostirii se umple de bucuria cuvintelor care cauta sa implineasca si sa cuprinda, sa treaca dincolo de canon si sa intalneasca firescul articularii simple si curate. Dincolo de cuvinte, sunt implinirile, adevarurile, sperantele, repetarile, negarile, renuntarile; este complicatul joc al lui a fi; dar dincolo de „zidiri” sunt oamenii, tesatorii de vise si sperante, faurarii de rostire, artizanii fiintarii intru aflare si devenire. Este si speranta mea ca, regasindu-ma in convingerea lui Platon, potrivit caruia cunoasterea cuvintelor conduce la cunoasterea lucrurilor, sa pot afla acel mestesug al vorbelor care sa vi-l faca cunoscut pe unul din sarbatoritii acestei seri, Profesor  univ. dr. dr. H. C. Ioan Avarvarei. Si mai stiu ca tot marele atenian spunea ca e mai usor sa vorbesti despre zei, decat despre oameni.
Comunitatea academica, reprezentata in aceasta sala de distinse personalitati, se alatura cu toata bucuria sarbatorii acestei seri. Unul dintre membrii ei marcanti, exponent al inaltei scoli iesene de agricultura, este recompensat cu distinctia Festivalului International al Educatiei  de catre Alma Mater Iassiensis, in semn de inalta pretuire pentru o viata dedicata scolii si spiritului academic. 
Laureatul, Profesorul Ioan Avarvarei, a reusit nu numai sa dezvolte remarcabila scoala superioara agricola ieseana, dar, asemeni marilor oameni de stiinta si cultura, plin de generozitate, i-a sprijinit pe toti cei care si-au dorit sa porneasca in cautarea propriului „dincolo”. 
In cei 47 de ani de activitate neintrerupta, asa cum spunea Domnia Sa, a considerat primordiala „pregatirea profesionala in concordanta cu exigentele unui invatamant modern si flexibil”.
Cercetarea stiintifica s-a concretizat in realizarea a 37 de contracte si publicarea a 150 lucrari stiintifice.
Distinsul profesor s-a implicat total in viata universitatii, identificandu-se cu aceasta. Apreciat si iubit de colaboratori, in 1990 devine decan al Facultatii de Agricultura, functie pe care o onoreaza pana in 1996.
Tot in 1996 este ales Rector, gestionand timp de 8 ani cu aceeasi pasiune si dedicat profesionalism prestigioasa Universitate de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara-  „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi.
Magistrul Ioan Avarvarei nu s-a izolat in turnul de fildes al stiintei, Domnia Sa coboara in cetate si cu dragoste pentru aceasta pune umarul acolo unde cu stiinta, abnegatia si experienta sa de viata, poate fi de folos. (extras din Laudatio)

vasile-sorohan-centru-excelenta
Profesor Vasile Sorohan

Distinctia intelectuala si daruirea, eficienta si performanta in demersul  didactic definesc profilul reputatului profesor Vasile Sorohan, titular al catedrei de chimie de la Colegiul "Costache Negruzzi", prestigioasa unitate de invatamant ieseana. 
Rolul asumat de magistru este pe deplin rasplatit, domnul profesor conturand, cu discretie, destinele generatiei actuale de elevi, dornica de cunoastere, deschisa la schimbarile perpetue din societatea postmoderna.
Profesor de mare tinuta intelectuala, Vasile Sorohan contribuie la devenirea spirituala a elevilor domniei sale, fiind apreciat pentru rigoarea stiintifica, pentru   rabdare, echilibru si talent pedagogic. Starea de spirit pe care o creeaza  la orele de curs este favorabila educatiei, competitiei reale, invatarii eficiente. 
O incununare a tot ceea ce inseamna activitatea domnului profesor la catedra o reprezinta numarul impresionant de premii obtinute de elevii pe care ii indruma la olimpiadele nationale si internationale de chimie, la alte importante concursuri de profil.
Pentru competenta profesionala de exceptie, creativa si profesionista, ilustrata de rezultatele notabile ale elevilor, de complexitatea si anvergura  proiectelor  initiate si derulate, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Iasi l-a desemnat pe domnul profesor Vasile Sorohan director al Centrului de Excelenta Iasi, misiune onoranta si provocatoare.
Absolventii de exceptie pe care i-a indrumat in timp sunt marturia incontestabila  a carierei didactice  remarcabile, a activitatii consecvente in calitate de profesor  desavarsit, a vocatiei pedagogice remarcabile a  domniei sale.
In spatiul invatamantului preuniversitar  domnul Vasile Sorohan constituie un real model pentru generatiile tinere de profesori, personalitatea sa discreta marcand cu pregnanta corpul profesoral iesean. (extras din Laudatio)

Profesorul Jean Rotaru

Un profesor adevarat se innobileaza si se impune in fata timpului prin modul in care intelege sa isi asume destinul de fiinta creatoare in lume, contribuind atat la propria devenire intru cunoastere, cat si initiindu-i pe cei din generatiile mai tinere in descoperirea profunzimilor universului, pe cale stiintifica sau artistica. 
Prima dintre acestea, calea nobila a stiintelor exacte, este aceea pentru care profesorul Jean Rotaru are cu adevarat vocatie. Personalitatea sa armonizeaza atat calitatile de exceptie ale dascalului cu pregatire superioara in domeniul fizicii, cu originalitate in abordarea actului didactic, dedicat cu desavarsire activitatii sale, cat si pe cele ale omului care stie, ani la rand, fara a pierde nimic din entuziasmul si energia tineretii sufletesti, sa isi ghideze invataceii spre desavarsire intelectuala, cu afectiune si daruire, sub semnul ambitiei si al pasiunii sustinute constant de o munca titanica. 
Marturii pentru eforturile  sale sunt numeroasele premii obtinute, in cei aproape douazeci de ani de cariera, la competitiile nationale si internationale de fizica, olimpiadele si concursurile de fizica, sau cele in domenii inrudite, precum Stiintele Pamantului, unde elevii pe care i-a indrumat s-au clasat mereu cu onoare pe primele locuri.
Aceasta datorita profesorului si omului rabdator si devotat care le-a fost mereu alaturi, asemenea unui maestru spiritual, imbinand severitatea impusa de necesitatea pregatirii de exceptie a unor adevarati campioni ai intelectului, cu afectiunea revarsata dintr-un caracter echilibrat, deschis, modest si generos.
Dintre zecile de premii, se detaseaza medaliile de aur si de argint la Olimipadele Internationale de Fizica, medaliile de aur la Olimpiadele  Europene de stiinte pentru Tineret, precum si locul I obtinut opt ani consecutiv  de elevii domniei sale  la Olimpiadele Nationale  de Fizica. (extras din Laudatio)

matei-bejenaru
Matei Bejenaru

Universitatea de Arte «George Enescu» din Iasi propune pentru acordarea premiului Festivalului International al Educatiei 2013 pe domnul conferentiar universitar doctor Matei Bejenaru a carui deosebita activitate artistica o prezentam pe scurt in urmatoarele randuri.  
Matei Bejenaru este absolvent al Institutului Politehnic Iasi in 1988 si al Universitatii de Arte “George Enescu” Iasi, sectia Pictura in 1996. In anul 2006 a obtinut doctoratul in Estetica al Universitatii “Al.I. Cuza” din Iasi. Din 1999 preda discipline de fotografie si arta video la Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi. A avut un rol important in punerea bazelor directiei de studiu Fotografie, video, procesarea computerizata a imaginii in cadrul Facultatii de Arte Vizuale si Design, prin organizarea programelor de studii si dotarea cu echipamente a laboratoarelor. 
In anul universitar 2011-2012 a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal (Canada) iar in perioada 2012-2013 este artist invitat al Centrului de arta Kettle’s Yard al Universitatii Cambridge (Marea Britanie). Este fondator si director artistic al Bienalei de Arta Contemporana Periferic din Iasi (intre 1997 si 2008). Este membru fondator al Asociatiei Vector din Iasi, fiind si presedintele institutiei in perioada (2001-2011). Activitatile Vector, de la programe expozitionale si educationale la activitati de cercetare si editare, analizeaza relatiile dintre practicile artei si culturii vizuale si contextul socio-politic. Intre 2003 si 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iasi. Tot in aceeasi perioada a initiat si manageriat proiectul de cultura sociala cARTier, realizat impreuna cu colegi din Asociatia Vector. 
In proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video si performance-uri, el analizeaza felul in care modurile de productie economica, cunoasterea tehnologica, mentalitatile si stilurile de viata ale oamenilor s-au schimbat in tarile post-comuniste in ultimele doua decenii. In anul 2001 a fost artist invitat in Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia. In anii 2007 si 2010 a avut proiecte la Tate Modern Londra iar in anul 2008 a expus la Bienala Internationala de la Taipei (Taiwan). In anul 2012 a avut o expozitie personala la The Artery Gallerry North Adams (Massachussets – SUA). Din anul 1996 participa constant in expozitii in Romania. In 2011 a avut expozitii personale la Muzeul Brukenthel Sibiu si Galeria Andreiana Mihail Bucuresti. In 2013 a avut expozitii personale la Galeria Cupola din Iasi si Muzeul de Arta Bacau. (extras din Laudatio)

spiridon-vangheli_0
Scriitorul Spiridon VANGHELI

S-a nascut la 14 iunie 1932, in satul Grinauti, judetul Balti. Prozator, poet, traducator, editor. Absolva Universitatea Pedagogica „Ion Creanga” din Chisinau.
Debuteaza in 1962 cu placheta „In tara fluturilor”. Urmeaza volumele de povestiri „Soarele” (1963), „Baietelul din coliba albastra” (1964), „Balade” (1966), „Ispravile lui Guguta” (1967), „Ministrul bunelului” (1971), „Columb in Australia” (1972), „Guguta capitan de corabie” (1979), „Calul cu ochi albastri” (1981), „Privighetoarea” (1985), „Pantalonia tara piticilor” (1989), „Guguta si prietenii sai” vol. 1, 2 (1997), „Tatal lui Guguta cind era mic” (1999), „Copii in catusele Siberiei” (2001) etc.
A semnat traduceri din poezia si proza universala pentru copii, precum „Iepurasul albastru” (1968), „Fetita din Hiroshima” (1981), „Peter Pan si Wendy” de James Barri (1973, 1988),  „Pepi Cioraplung”  de Astrid Lindgren (1973, 1984). Intre anii 1970 si 1990 a colaborat se este coautor, impreuna cu Grigore Vieru, la alcatuirea Abecedarului de limba romana cu grafie latina, editat in 1990 la Chisinau. In 2006 a realizat pentru micii cititori un proiect de proportii „Carte de citire si gindire pentru cl. I-IV”, in 4 volume.
Scrierile „Ispravile lui Guguta” si „Steaua lui Ciubotel” au fost traduse in numeroase limbi ale globului: engleza, franceza, germana, rusa, ceha, japoneza, turca, ucraineana, bulgara, armeana, maghiara, chineza etc., avind o rezonanta deosebita asupra publicului.
Prin toate scrierele sale aparute in tiraje de milioane, in circa 70 de tari, traduse in 38 de limbi ale lumii, s-a demonstrat ca putem face parte din marea familie a literaturii universale pentru copii. Guguta este cel mai cunoscut si indragit personaj al autorului, de aceea Spiridon Vangheli este supranumit „tatal lui Guguta”. (BOARDUL FESTIVALULUI INTERNATIONAL AL EDUCATIEI IASI, Presedinte  Board PRIMAR GHEORGHE NICHITA, Director festival FLORIN MINDIRIGIU)

barbu-690x377
Academician Viorel BARBU

De peste cinci decenii, viata domnului academician Viorel Barbu se identifica pana la comuniune cu existenta scolii de matematica a Universitatii iesene.
Un misterios determinant compatibil a legat si desavarsit matricea intelectuala si spirituala comuna persoanei si institutiei careia i s-a dedicat. Studentul, tanarul matematician, profesorul-savant, diriguitorul universitar si, mai apoi, omul de stiinta consacrat in cele mai inalte foruri academice alcatuiesc varstele succesive, dar si simultane, ale unei prestigioase personalitati. Astazi, sunt putini cei care si-l pot inchipui pe domnul academician Viorel Barbu intr-o alta ipostaza decat cea a a marelui matematician. Pare sa fi fost asa inca de la prima olimpiada internationala de matematica.
A publicat primul articol stiintific in 1964, urmat an dupa an, intr-un ritm tot mai intens, de alte peste 230 de lucrari, cate numara astazi lista sa deschisa de contributii originale in domeniile: ecuatii diferentiale partiale, ecuatii dimensionale infinite si teoria controlului. Acestea au aparut in cele mai prestigioase jurnale academice de specialitate din lume.
A scris 15 carti si monografii si a editat volumele a patru conferinte internationale de inalta valoare, publicate in edituri care se bucura de recunoastere universala in lumea stiintifica, precum Academic Press, Elrevier, John Wiley & Sons, Kluwer Academic Publishers, Pitman si altele. Inca de timpuriu, lucarile stiintifice ale matematicianului Viorel Barbu au fost remarcate si apreciate in cel mai inalt grad de comunitatea academica de specialitate din intreaga lume. Rezultatele cercetarilor sale sunt prezentate in cele mai importante enciclopedii internationale de matematica: „Encyclopedia of Mathematics”, Springer-Verlag 1991-1995; „Systems & Control Encyclopedia”, Pergamon Press (1998 si 1995) etc.
In prezent, lucrarile stiintifice ale domnului academician Barbu sunt studiate, utilizate si recenzate pe toate meridianele mapamondului matematic, din Franta, Germania, Italia si Marea Britanie pana in Canada, S.U.A., Japonia si Australia. Se bucura de peste 8100 de citari in mai mult de 3000 de lucrari stiintifice ale unui numar impresionant de matematicieni – mai bine de 2000 de persoane.
Un reputat cercetator al proceselor sociale isi intitula cartea de memorii „By Force of Though”. Acest titlu se potriveste pentru aventura intelectuala a domnului academician Barbu. „Forta gandului” si energiile spirituale l-au purtat din universul complex al numerelor si abstractiunilor in universul divers si complicat al institutiilor academice.
Recunoasterea stiintifica internationala i-a adus, in nenumarate randuri, chemarea ca „visiting professor” in multe universitati prestigioase.
Incepand din 1976, cand a fost invitat pentru un semestru la Universita degli Studi „La Sapienza” Roma, si pana acum, matematicianul Viorel Barbu a ilustrat, cu stiinta inalta si arta subtila, valoarea scolii iesene si excelenta intelectuala proprie in amfiteatrele si salile de conferinta ale multor institutii academice, din S.U.A. pana in China. O intreaga si bogata geografie spirituala personala cuprinde universitati precum Bologna, Bonn, Cincinnati, Ohio, Purdue, Virginia, Wuhan etc. si culmineaza, in 2010, la Cambridge University, Isaac Newton Institute, unde a fost invitat in calitate de matematician al matematicienilor. In 1991, a devenit membru corespondent al Academiei Romane, ales membru plin in 1993, iar in 2008 a fost consacrat in cel mai inalt for academic european - „European Academy of Sciences”.
Opera stiintifica vasta a matematicianului innascut este acompaniata de opera intinsa a magistrului si diriguitorului academic.
Domnul academician Viorel Barbu a fost, timp de aproape cinci decenii, profesorul multor promotii de tineri matematicieni, a indrumat 21 de doctori in stiinte si a contribuit la formarea altor 50 de cercetatori. Toti acestia ar putea alcatui impreuna o veritabila „societate stiintifica de matematica”.
Decan al Facultatii de Matematica (1976-1981), rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” (1981-1989), director al Institutului de Matematica „O. Mayer” al Academiei Romane, vicepresedinte al Academiei Romane (1998-2002) si presedinte al Filialei din Iasi a Academiei Romane (2002-2012), domnia sa a slujit cu aceeasi rigoare si sobrietate datoria administrativa ca si datoria fata de stiinta. In plus, s-a dovedit a fi un observator profund si rafinat al culturii, institutiilor si societatii.
Dintr-un concis si expresiv portret, pe care i l-a dedicat istoricul Alexandru Zub, desprindem urmatorul fragment semnificativ pentru personalitatea polivalenta a domnului academician Viorel Barbu: „spirit atent la miracolul existentei umane si gata la eforturi sistematice de regasire a ordinii din moment ce natura este matematizabila”. (BOARDUL FESTIVALULUI INTERNATIONAL AL EDUCATIEI IASI, Presedinte  Board PRIMAR GHEORGHE NICHITA, Director festival FLORIN MINDIRIGIU)

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate