Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 februarie 2023
1395 • Prima mentiune documentara a Cetatii Neamt
1809 • Se naste Felix Mendelssohn Bartholdy
1892 • Se naste Gheorghe I. Bratianu
1941 • Se naste Stefan Iordache
Recomandări
Vernisajul expoziției „Imaginile lui Enescu”: muzica lui Enescu prin ochii artiștilor români
(Arte vizuale)
Pe data de 16 septembrie, la ora 19.00, la Biblioteca Nationala, in salile Papirus, Pergament si Scriptorium va avea loc vernisajul expozitiei si decernarea premiilor primei editii a Concursului National de Arta „Imaginile lui Enescu”.
Toate cele 30 de lucrari selectate, din cele 180 inscrise in concurs, vor putea fi admirate alaturi de lucrari ale unor artisti invitati.

Iubitorii de arte vizuale si muzica vor avea ocazia sa compare expresivitatea diferitelor tehnici utilizate pentru figurarea aceleiasi lucrari, Suita nr.3 pentru pian - Pieces Impromptues op 18 – de George Enescu. Aceasta s-a dovedit a fi lucrarea care a inspirat mai multi castigatori: pe cel al Marelui Premiu si pe cei ai Premiului intai la categoria Artisti consacrati, atat la sectiunea Pictura, cat si la cea de Grafica.

Castigatorul marelui premiu este graficiana ADRIANA POP (din Cluj-Napoca). La sectiunea Pictura, categoria Artisti consacrati, Premiul intai a fost acordat lucrarii semnate de TRAIAN TAMURIS (din Braila), iar la categoria Tinere talente, Premiul intai s-a acordat lui COSTEL CHITIMUS (din Cluj-Napoca), cu lucrarea Vox Maris. La sectiunea Grafica, la categoria Artisti consacrati, MARGARETA UDRESCU (din Bucuresti) este castigatoarea Premiului intai, iar la categoria Tinere talente, ANDREI Razvan Neciu (din Timisoara) a ocupat primul loc, cu lucrarea „Sapte cantece pe versuri de Clément Marot”.

Concursul a invitat artistii vizuali sa transpuna in imagini una din sase piese compuse de George Enescu. Piesele propuse ca inspiratie au fost: Impresii din copilarie, Sonata pentru vioara si pian, Uvertura „Vox Maris”,  Suita nr. 3 pentru orchestra – „Sateasca”,  Suita nr. 2 pentru pian, Suita nr. 3 pentru pian- „Pieces impromptues op. 18” si „Sapte cantece pe versuri de Clément Marot”.

Lucrarile participante in concurs au fost, intr-o prima faza, selectate de o comisie de specialitate formata din prof. univ. dr. Vica Adorian, de la FAD – UVT, Timisoara, prof. univ. dr. Eugen Al. Gustea, de la UNArte Bucuresti, prof. univ. dr. Ioan Sbarciu, de la UAD Cluj-Napoca, lector univ. dr. Olimpia Bera, UAD Cluj-Napoca, lector univ. dr. Ioan Gherman, FAD – UVT, Timisoara.

In final, notarea a fost realizata de un juriu muzical format din violonistul Remus Azoitei, profesor la Royal Academy of Music, Gabriel Bebeselea – dirijorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Cristian Lupes - dirijor si managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Tiberiu Soare – dirijorul Operei Nationale, pianistul Josu de Solaun si solistul concertist al Orchestrei Nationale Radio, Alexandru Tomescu.

Concursul national de arta „Imaginile lui Enescu” a fost lansat printr-un parteneriat intre organizatorul Festivalului International George Enescu (Artexim) si Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Expo Arte, ca parte din seria programelor asociate editiei 2019 a Festivalului si beneficiaza de sprijinul Uniunii Artistilor Plastici, al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, al Universitatii Nationale de Arta si Design din Cluj-Napoca si al Universitatii de Vest din Timisoara, implementarea proiectului fiind realizata cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

https://imaginileluienescu.ro/index.php/lucrari-selectate-in-concurs

image001.jpg


Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/ 

 
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate