Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 aprilie 2020
Recomandări
Cristian Mandeal revine la pupitrul Filarmonicii din Belgrad pe 4 octombrie
(Muzică)
Intr-un an in care a dirijat concerte in intreaga Europa si a putut fi urmarit pe unele dintre cele mai importante scene ale Europei precum Konzerthaus Berlin sau ElbPhilharmonie Hamburg sau intr-un inedit turneu in tarile balcanice cu Orchestra Romana de Tineret si lista ar putea continua, Cristian Mandeal revine in seara de 4 octombrie la pupitrul orchestrei Filarmonicii din Belgrad. Avandu-l ca solist pe pianistul Alexandar Modzar, concertul va avea in program Beethoven - Concertul de pian si orchestra nr 4 si Prokofiev - Simfonia a VII-a.
Istoria lui Cristian Mandeal alaturi de Filarmonica din Belgrad este consistenta.

„Legaturile mele cu filarmonica belgradeana dateaza inca din 1984, an in care am dirijat pentru prima data acolo un program romanesc, din care nu au lipsit Simfonia I de George Enescu si Concertul pentru pian si orchestra de Valentin Gheorghiu avandu-l ca solist pe insusi autorul acestei minunate muzici, din pacate inca mult prea rar auzite pe scenele de concert. Ca urmare, am fost de-atunci incolo invitat permanent, ajungand acum un an sa  fiu sarbatorit cu ocazia a 35 de ani de colaborare neintrerupta. Intr-un fel, am fost martorul evolutiei acestei orchestre ce astazi se bucura de un frumos renume in cercurile cunoscatorilor. Generatiile succesive pe care le-am intalnit in timp au construit un ansamblu din ce in ce mai solid, mai performant, ambitios si plin de personalitate, imprimand oricarui moment muzical abordat un aer de prospetime, de energie si coeziune demn de orice orchestra de capitala europeana. Iar lucrurile nu se opresc aici, preocuparea pentru viitor ajungand acum o constanta, in pofida mijloacelor modeste de care institutia dispune. Acum un an, a fost infiintat un ansamblu de tineret denumit in mod simbolic Philhademy Belgrad, format din cei mai merituosi studenti si tineri muzicieni ai locului, care este practic indrumat si educat de membrii de frunte ai orchestrei si se constituie intr-o autentica pepiniera a filarmonicii. Tinerii dau trei concerte pe an cu programe ambitioase, alcatuite exclusiv din piese pentru orchestra, din epoci si stiluri diferite. Practic este un program educational si cultural extrem de meritoriu pentru o tara a carei traditie in domeniu nu depaseste 100 de ani. Printre alti dirijori sunt invitat si eu pentru un acest proiect, poate si datorita experientei mele in domeniu.”

Pe 29 noiembrie, la nici doua luni dupa concertul din 4 octombrie, Cristian Mandeal va dirija in Sala Kolarec, aceeasi sala de traditie pentru concertele filarmonicii, un program complex continand Simfonia nr. 25, „Mica simfonie” in sol minor de Mozart, poemul simfonic Don Juan de Strauss, urmate de Simfonia I de Brahms.

„Ma simt onorat si profund responsabilizat pentru cinstea care mi se face, dar si deosebit de fericit de a contribui intr-o masura la dezvoltarea culturala constant ascendenta al acestui reper geografic de care ma leaga calde amintiri si experiente din mai bine de jumatate de viata.”,
marturisea Cristian Mandeal.

In primavara anului trecut, Cristian Mandeal a aniversat 30 de concerte la pupitrul Filarmonicii din Belgrad, revenind in 2019 cu noi concerte alaturi de muzicienii din Serbia.

CRISTIAN MANDEAL
 
In cei peste 40 de ani de activitate dirijorala neintrerupta, Cristian Mandeal si-a exercitat profesia atat in strainatate, cat mai ales in Romania.
   
A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) si compozitia (Stefan Niculescu), completandu-si ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) si München (Sergiu Celibidache, 1990). A inceput prin a fi corepetitor la Opera Romana Bucuresti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Targu Mures (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) si Bucuresti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului International „George Enescu”, editia 2001 si 2003. Ca Dirijor Principal si Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de inalte, lasand in urma o institutie – etalon pentru Romania. In strainatate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, in 35 de tari si 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internationale de prestigiu in compania celor mai reputati solisti ai contemporaneitatii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) si la Orchestra Nationala Basca – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul detinator al acestui titlu in intreaga existenta de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) si al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – 2013). Un punct de mare interes in ultima perioada de activitate a lui Cristian Mandeal il reprezinta colaborarea cu Orchestra Romana de Tineret pe care o cultiva, educa si dirijeaza constant incepand din 2008.

Cristian Mandeal_P1520401_foto Virgil Oprina.jpg


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate