Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Arhitectura interbelică a Bucureștiului și Regalitatea @Muzeul Național al Țăranului Român
(Arhitectură)
Arhitectura interbelica a Bucurestiului si Regalitatea
17 octombrie – 3 noiembrie 2019
VERNISAJ 17 OCTOMBRIE 2019, ORA 18:00
La Muzeul National al Taranului Roman, Sala Irina Nicolau, Soseaua Kiseleff, nr. 3, intrarea din strada Monetariei 3, Bucuresti, Romania.
      
Pentru arhitectura Bucurestilor, deceniul al IV-lea al secolului trecut a fost cel al unei modernitati pe care nici o alta capitala din estul european nu a cunoscut-o.”
Academician Razvan Theodorescu
Vicepresedintele Academiei Romane

„Sub Auspiciile Familiei Regale a Romaniei”, Centrul de Excelenta in Arhitectura, Arte si Audiovizual, alaturi de Filiala Teritoriala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania si Uniunea Arhitectilor din Romania, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, are onoarea sa va invite la vernisajul expozitiei „Arhitectura Interbelica a Bucurestiului si Regalitatea” din data de 17 octombrie 2019, ora 18:00, la Muzeul National al Taranului Roman, Sala Irina Nicolau, soseaua Kiseleff, nr. 3, intrarea din strada Monetariei nr. 3, Bucuresti, Romania.

Expozitia pune in valoare identitatea culturala si istorica, contribuind la integrarea acesteia in spatiul european. Aceasta va fi deschisa publicului larg in perioada 17 octombrie – 3 noiembrie 2019, la Muzeul National al Taranului Roman. In 2017, 2018 si 2019 expozitia a fost itinerata in Europa: Bruxelles – Belgia, Barcelona - Spania, Stockholm – Suedia, Londra – Marea Britanie dar si in Romania: la Palatul Sutu - Muzeul Municipiului Bucuresti, la Castelul Pelisor - Muzeul National Peles si la Palatul Regal - Muzeul National de Arta.

Expozitia „Arhitectura Interbelica a Bucurestiului si Regalitatea”, semnata de acad. Razvan Theodorescu si dr. arh. Luca Matei Stoian, are un continut complex si de maxim interes pentru publicul larg si cuprinde panouri de fotografie de arhitectura moderna, edificii relevante pentru arhitectura modernista a Capitalei din perioada interbelica. Bucurestiul este considerat capitala est - europeana cu cele mai numeroase monumente de arhitectura modernista, patrimoniu realizat, in mare parte, in perioada interbelica.
 
In cadrul perioadei de desfasurare a expozitiei, 17 octombrie – 3 noiembrie 2019, sunt incluse si o serie de conferinte si workshop-uri tematice initiate de Centrul de Excelenta in Arhitectura, Arte si Audiovizual alaturi de partenerii sai. In cazul acestor activitati interactive, se abordeaza teme precum creativitatea in arta, design, arhitectura, literatura, teatru, dans si audiovizual menite sa
incurajeze dialogul multidisciplinar, dar si sa apropie un public numeros de creatiile marilor arhitecti romani de patrimoniu.

Cu aceasta ocazie dorim sa multumim, pentru sprijinul acordat, partenerilor nostri: Muzeul National al Taranului Roman, Academia Romana - Sectia de Arte, Arhitectura si Audiovizual, Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 1 a Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National Peles, Centrul Cultural Expo Arte, Kinvision Media, Robertc Studio, Lucas & Partners Arhirectura Studio, „Art for You” Dance School, Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” Bucuresti, Colegiul Tehnic de Arhitectura „Ioan N. Socolescu” Bucuresti, dar si sponsorilor nostri: Dacora Print si M.N.G. ART.
Ne exprimam gratitudinea tuturor colaboratorilor si institutiilor de prestigiu din tara si strainatate, care au sustinut cu profund interes acest proiect cultural.
 
ARGUMENT
Arhitectura moderna a Bucurestiului in contextul mediului economic prosper si al programelor generale ce vizau modernizarea orasului a constituit pentru Romania unul din factorii care a adus tara in miezul civilizatiei europene. Bucurestiul dispune de un valoros patrimoniu arhitectural modernist, realizat preponderent in perioada interbelica. Bucurestiul este considerata capitala est-europeana cu cele mai numeroase monumente de arhitectura modernista.
Expozitia valorifica nivelul extraordinar al creativitatii arhitectilor romani din perioada interbelica si demonstreaza ca vasta productie de opere arhitecturale din Bucuresti a avut un rol important, cu efecte vizibile in devenirea modernitatii romanesti.

1

SCOP

Cladirile interbelice au nevoie de interventii urgente de consolidare, restaurare si punere in valoare. Procesul de degradare si distrugere, demolarea sau neingrijirea multor cladiri de patrimoniu din Bucuresti, care confera identitatea arhitecturii moderne autohtone, poate fi oprit prin mai multe instrumente; cunoasterea este unul dintre ele.
Expozitia doreste sa aduca un instrument convingator spre o imbogatire a cunostintelor cetatenilor din Bucuresti, instrument reprezentat de aceasta arhitectura modernista, pe care o regasim pe principalele strazi ale Capitalei.
Creatiile marilor arhitecti moderni, primesc - prin acest proiect - o cheie de informare suplimentara si un argument in favoarea aprecierii, la justa valoare, acestea reprezinta simbolul perenitatii romanesti. Prin noutatea si complexitatea intelegerii modernitatii europene, proiectul aduce o perspectiva suplimentara in valorificarea arhitecturii romanesti din perioada interbelica.

JUSTIFICARE
In contextul actual al unui habitat „poluat” de produse arhitecturale facute fara discernamant (ca o consecinta a tehnologiilor si materialelor de constructii, nu ca deziderat) cultura arhitecturala este un liant semnificativ al gesturilor construite edificate responsabil. Intelegerea arhitecturii moderne romanesti din perioada interbelica, analiza punctuala a creatiei arhitecturale a celor mai marcante personalitati ale arhitecturii noastre reliefeaza fenomenului arhitecturii moderne internationale si modul de reflectare a acestuia in arhitectura romaneasca.

2

CE ESTE?

Expozitia „ARHITECTURA INTERBELICA A BUCURESTIULUI SI REGALITATEA” are la baza o cercetare de actualitate, bine documentata fotografic, care se doreste un mijloc de familiarizare critica cu operele unora dintre cei mai reprezentativi arhitecti romani ai stilului modern.
ARHITECTURA INTERBELICA A BUCURESTIULUI SI REGALITATEA” prezinta sursele formale si teoretice ale arhitecturii moderne romanesti din ariile urbane si expune operele arhitectilor romani interbelici.
Prezentarea unor documente relevante si o analiza a operelor acestora fundamenteaza continutul proiectului care evidentiaza si argumenteaza cum rationalismul european s-a reflectat in arhitectura romaneasca din perioada interbelica in deosebi in Bucuresti. Rationalismul european, expresie a masurii si echilibrului, a aspirat constant la concizie, puritate, frumusete, eleganta.

CUI SE ADRESEAZA
Expozitia se adreseaza in primul rand arhitectilor, dar si publicului larg interesat de arhitectura moderna din Bucurestiul anilor ’30, care doresc sa isi largeasca orizontul cultural. Expozitia contribuie la o mai buna intelegere a arhitecturii moderne romanesti in contextul modernitatii europene.
Expozitia se alatura cu competenta numeroaselor proiecte expozitionale de istorie, teorie a arhitecturii, prin care o tanara generatie de arhitecti romani largesc considerabil aria cunoasterii trecutului nostru apropiat in contextul european si mondial.
 
3

CATALOGUL EXPOZITIEI

Creatiile marilor arhitecti moderni primesc prin acest album al expozitiei „ARHITECTURA INTERBELICA A BUCURESTIULUI SI REGALITATEA”, realizata de dr. arh. Luca Matei Stoian – alaturi de acad. Razvan Theodorescu, prof. dr. Ramona Mihaila, arh. Alexandra Dana Marasescu, o cheie de lectura suplimentara si un argument in favoarea aprecierii lor la justa valoare. Prin noutatea si complexitatea intelegerii modernitatii europene, cartea aduce o perspectiva complexa in valorificarea arhitecturii romanesti din perioada interbelica.

Expozitia, componenta a proiectului cultural „ARHITECTURA INTERBELICA A BUCURESTIULUI SI REGALITATEA” pune in valoare identitatea culturala si istorica a Romaniei, contribuind la integrarea acesteia in spatiul european.

4

Luca Matei Stoian este reprezentantul unei generatii tinere de arhitecti extrem de promitatoare, as spune, foarte europene. Este produsul Scolii Romanesti de Arhitectura, este elevul unuia dintre importantii profesori ai Universitatii de Arhitectura, prietenul meu prof. arh. Sorin Vasilescu.

Ceea ce a reusit arhitectul Luca Matei Stoian, este sa realizeze o expozitie absolut remarcabila, cu o deschidere de orizonturi si ea absolut remarcabila.

In orice caz lui Luca Matei Stoian ii datoram aceasta deschidere, care nu conteaza numai pentru istoria arhitecturii ci conteaza pentru intreaga istorie a culturii Romanesti.”

Academician Razvan Theodorescu,
Vicepresedintele Academiei Romane

Luca Matei Stoian este doctor arhitect, membru al Ordinului Arhitectilor din Romania,membru al Uniunii Arhitectilor din Romania, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, artist vizual, designer, bursier „Vasile Parvan” (2012-2014) la „Accademia di Romania”, Roma, Italia, unde realizeaza expozitii internationale personale si colective de arta si arhitectura. Sustine prelegeri si conferinte la facultati de design si arhitectura din Italia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Germania si Danemarca. Din 2019 este presedintele Centrului de Excelenta in Arhitectura, Arte si Audiovizual.

5

In Romania, in 2013, castiga premiul sectiunii Imagine de Arhitectura la Anuala de Arhitectura 2013 cu fotografia „Palazzo della Civilta Italiana Colosseo Quadrato”. Bazandu-se pe o cercetare ampla si bine documentata castiga, in 2015, sesiunea de finantare a Ordinului Arhitectilor din Romania cu proiectul editorial intitulat „Reflexe ale arhitecturii moderne italiene in arhitectura romaneasca” si, in 2016, cu proiectul editorial „Interferente arhitecturale italiene in arhitectura moderna romaneasca”.
In 2017 castiga la sesiunea de finantare ARCUB cu proiectul cultural „Arhitectura Interbelica a Bucurestiului si Regalitatea”, proiect cultural finantat in cadrul Programului cultural Bucuresti Oras participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB. Din 2018 „Sub Auspiciile Familiei Regale a Romaniei” proiectul se itinereaza in Europa cu sprijinul Centrului de Excelenta in Arhitectura, Arte si Audiovizual.

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana pe 3 noiembrie 2019, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

Pret bilet: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei

Afis MNTR 17 OCTOMBRIE 2019 - Copy
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate