Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 iulie 2022
Recomandări
Lansare proiect: Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA
(Arhitectură)
Muzeul ASTRA, institutie ale carei actiuni sunt posibile prin finantarea Consiliului Judetean Sibiu, deruleaza in perioada 1 februarie 2020 – 31 ianuarie 2022 proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultima generatie in accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA. (CALL01-3), finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Sustinerea expozitiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.
Proiectul, organizat in parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia), propune metode de punere in valoare a patrimoniului care nu au mai fost abordate pana acum in Muzeul ASTRA si care imbina utilizarea tehnologiei multimedia de ultima generatie (VR – realitate virtuala), cu dezvoltarea de noi activitati prin implicarea specialistilor muzeali, a mesterilor si a producatorilor locali. În cadrul acestuia, se va realiza un circuit de vizitare care include trei monumente din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului: gospodaria de oier si constructia pastorala din Rasinari si gospodaria de bostinar din Sebesul de Jos. Expozitia va fi valorificata prin derularea unui program cultural constituit din ateliere mestesugaresti si gastronomice, precum si din reconstituiri si targuri.

Elementul de noutate adus de acest proiect este utilizarea noilor tehnologii pentru a transmite povesti care sa contextualizeze mai prietenos pentru publicul tanar cele trei gospodarii selectate. Prin intermediul ochelarilor VR, incepand de anul viitor, publicul va face cunostinta cu bostinarii, cu lumanararii sau cu ciobanii din Rasinari sau Sebesul de Jos, asa cum traiau sau muncea ei la inceputul secolului, dar in acelasi timp va putea afla mai multe detalii despre activitatea de conservare sau despre restaurarea celor 13 obiecte, adica despre partea de multe ori nevazuta a activitatii unui muzeu.” a declarat Mirela Iancu, directorul de Marketing Cultural al Muzeului ASTRA si coordonatorul noului circuit expozitional.

Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltarea de metode inovative de valorizare, comunicare si interpretare a patrimoniului cultural al Muzeului ASTRA si al judetului Sibiu, avand ca obiective specifice restaurarea a 13 obiecte de patrimoniu, valorificarea acestora in cadrul unei expozitii, prin cooperare bilaterala pe tema utilizarii noilor tehnologii multimedia, si organizarea unui program cultural, cu participarea a minim 5 mesteri si producatori locali.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultima generatie in accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiaza de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezinta valoarea eligibila nerambursabila din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezinta valoarea eligibila nerambursabila din cofinantare nationala, valoarea totala a proiectului fiind de 786.977,60 lei.

Granturile SEE reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la consolidarea relatiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul si sudul Europei si statele baltice. Aceste mecanisme de finantare sunt stabilite in baza Acordului privind Spatiul Economic European, ce reuneste statele membre UE si Islanda, Liechtenstein si Norvegia ca parteneri egali pe piata interna. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde intre 1994 si 2014 si €1,55 miliarde pentru perioada de finantare 2014 - 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org si www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului si are ca obiectiv general consolidarea dezvoltarii economice si sociale prin cooperare culturala, antreprenoriat cultural si managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

Actiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finantarea Consiliului Judetean Sibiu.

Constructie pastorala Rasinari

Gospodarie Rasinari_interior (17)

Gospodarie Sebes interior

Gospodarie Sebesu de Jos_interior (3)
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate