13
Iul

De profesie Român: Mircea Albulescu

Publicat în: #nemuritori

”Mă înfiorez, când mă uit la vreun film şi văd că personaje din secvenţe întregi nu mai sunt acum printre noi. Mă uitam la filmul „Puterea şi adevărul”, din 1972, regizat de Manole Marcus. Toţi au murit, şi regizorul, şi operatorul, ca să nu mai vorbesc de toţi ceilalţi, de actori, de Amza Pellea, de Lazăr Vrabie…”

”Eu nu vorbesc despre morţii dragi la timpul trecut. Câtă vreme un om trăieşte în amintirea celorlaţi, el mai trăieşte.”

"Prima lecție a unui pedagog este aceea să aibe răbdare și încredere. Când întâlneam un viitor actor eram extrem de atent să învăț cât mai multe eu de la dânsul. Eu nu le-am spus studenți, le-am spus mereu colegi, pentru că la urma urmei, patru ani de zile nu reprezintă cine știe ce diferență de timp, iar peste timpul ăsta am fi fost desigur pe scenă împreună, colaborând. Nu poți să-ți dai seama din prima dacă un actor este un actor de calibru. Sunt actori, flori care înfloresc primavara, sunt flori care înfloresc vara, sunt flori care înfloresc toamna, sunt flori care înfloresc de două sau de trei ori pe an. Nimeni nu poate să spună tu ești bun, tu ești rău. Talentul este o ființă extrem de fragilă care se pierde pe sine foarte repede. Cunosc în acești zeci de ani de dăscalie mari promisiuni, care cu vremea, dintr-o mică și aproape incredibilă neglijență, s-au pierdut. Acum nu mai sunt profesor, sunt pensionar. Am terminat-o și cu dăscalia.”

”Dacă nu te naști cu talent, o mare cariera nu poți să faci, dar poți să păcălești o bună bucată de vreme. Invers, dacă ai talent și nu muncești ca un câine, degeaba. Sunt două sensuri pe același parcurs. Nu cunosc mari cariere fără har. Cunosc oameni care au avut succes, care au primit aplauze, care au crescut în scara ierarhică a lumii artistice nu numai în actorie. Dar, clipa aceea de maximă strălucire se poate face numai cu această scânteie.”

”Teatrul românesc este mare pentru că avem parte de un public mare, de un public talentat, minunat, care vine la teatru și nu înghite chiar orice prostie. El te obligă prin reacția lui să fii bun, impetuos, să fii așa cum te visează el."

 

Albulescu

 

Comments are closed.


Theme Tweaker by Unreal