Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 februarie 2023
1789 • A fost ales primul pre?edinte al SUA, George Washington
1847 • Se inaugureaza Teatrul de la Copou din Iasi
1852 • Se naste Ion Luca Caragiale
1884 • A fost publicata prima editie a Oxford English Dictionary
1894 • Se naste Lucian Grigorescu
1896 • Premiera mondiala a operei "Boema" de Puccini, la Torino
Recomandări
Povestea celui mai frumos cuplu de profesori. Soţii Nedea meditează gratuit sute de tineri nevoiaşi
(Viață)
Sotii Mircea si Nita Nedea le ofera gratuit pregatire suplimentara la biologie elevilor din clasa a XII-a cu probleme financiare, care vor sa urmeze Facultatea de Medicina. Proiectul lor, pe care l-au numit SAP-ed, adica "Studii Aprofundate pentru elevii defavorizati", este deja la al patrulea an de desfasurare.
Stefana-Alexandra Cascaval, Stefan Deaconu si Bianca-Georgiana Rotariu sunt trei dintre elevii de clasa a XII-a din Iasi care viseaza la o cariera in medicina, dar care nu-si permit sa faca meditatii ca alti tineri de varsta lor cu acelasi obiectiv, din cauza situatiei financiare dificile. Sansa lor este, insa, ca la Iasi, doi profesori de biologie de la Colegiul „Costache Negruzzi“ si de la Colegiul  „Mihai Eminescu“ desfasoara de peste trei ani un proiect de pregatire suplimentara special pentru elevii defavorizati care vor sa intre la Medicina.

646x404


CONDITIE: FAMILIE CU VENITURI FOARTE MICI

Cei doi profesori se numesc Mircea si Nita Nedea, sunt sot si sotie, iar proiectul lor este de „Studii Aprofundate pentru elevii defavorizati“, prescurtat SAP-ed. Asadar, cei trei elevi, impreuna cu alti 27 de colegi de la mai multe licee din Iasi, isi petrec diminetile de sambata intr-o sala a Colegiului „Costache Negruzzi“, la cursurile gratuite oferite de profesorii de biologie Nedea. Proiectul SAP-ed a fost initiat de sotii Nedea, dar beneficiaza si de sprijinul Asociatiei „Alexandru Ioan Cuza“ si a ajuns in 2014 la a IV-a editie. Proiectul prevede pregatirea suplimentara a elevilor de clasa a XII-a fara posibilitati materiale, cu un venit de cel mult 400 de lei pe membru de familie, care doresc sa dea admitere la Facultatea de Medicina, dar nu isi permit sa-si plateasca orele suplimentare de pregatire.

646x404 (1)


PREDARE LA CLASA, CU CRETA PE TABLA

Un curs din cadrul proiectului SAP-ed inseamna predare efectiva, ca la clasa, in stilul clasic, prin intermediul celei mai la indemana si mai eficiente metode: cu creta, tabla si manuale. Mircea si Nita Nedea predau pe rand si stabilesc temele de comun acord. Isi impart orele si in functie de treburile gospodaresti, si de teme, iar cine are sarcini mai multe acasa preda mai rar, asa dupa cum recunoaste cu sinceritate Mircea Nedea. Spatiul ales pentru desfasurarea cursurilor din acest proiect este Colegiul „Negruzzi“, liceul la care preda Mircea Nedea. Pe parcursul derularii proiectului, elevii sunt testati periodic, rezultatele fiind decisive: fie raman pana la capat in proiect, fie ies. In proiect se mentin elevii care au la fiecare testare minimum 60 din 100 de puncte.

646x404 (2)38 DE VISE IMPLINITE, IN TREI ANI DE PROIECT

Proiectul este unul in care trierea se face dupa criterii financiare, dar si dupa potential, dupa pregatire. Astfel, in primul an, din 49 de elevi inscrisi, au ramas in proiect 17 si au intrat la Facultatea de Medicina din prima incercare 11 si, dupa un an-doi, inca 2. In al doilea an de proiect, au fost 35 de elevi inscrisi, din care au ramas 24 si au intrat la facultate 16. A fost anul cel mai prolific. In al treilea an, au fost inscrisi 20, in vara au absolvit testele sotilor Nedea 12 si au intrat la facultate 8. In total, deci, 38 de cursanti din 104 au intrat la Medicina in primii trei ani de cursuri tinute in cadrul proiectului SAP-ed. Tinerii pregatiti de sotii Nedea la Iasi in acest an, in proiectul SAP-ed sunt inscrisi 30 de elevi provenind de la unele dintre cele mai competitive licee iesene: Colegiul „Costache Negruzzi“, Colegiul „Mihai Eminescu“, Colegiul „Garabet Ibraileanu“, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ si Liceul de Informatica „Grigore Moisil“. Tinerii care sunt ajutati de sotii Nedea pentru a-si indeplini visul de a deveni medici au, fiecare dintre ei, cate o poveste de viata emotionanta.

________________________________________________________________________


Am avut o surpriza anul trecut: o fetita de la casa de copii. Nu stiam ca e de la casa de copii, stiam ca are probleme ca toti copiii care vin la noi. Dar, dupa ce a absolvit cursul nostru si a intrat la facultate, in ziua in care era festivitatea, am aflat. Un copil de exceptie“, isi aminteste profesorul Mircea Nedea.

________________________________________________________________________


UNEORI, PLATESC TAXA PE UN AN LA FACULTATE


In situatiile in care elevii pregatiti de sotii Nedea intra la Facultatea de Medicina, dar pe locurile cu taxa, acesta ar putea fi un mare impediment care le-ar putea curma rapid visul tinerilor. Totusi, sotii Nedea pot interveni si in astfel de cazuri. „Am avut o eleva cu tatal decedat si mama fara loc de munca. A intrat la Medicina cu media 9, acum doi ani era la cu taxa. I-am platit taxa pe un an, 6.000 de lei, cu conditia ca in anul urmator sa treaca la fara taxa. Si acum fata este studenta in anul al doilea la fara taxa. Anul acesta au intrat patru la cu taxa. Doi au reusit sa-si plateasca, iar celorlalti doi le-a platit asociatia noastra anul acesta, ca sa treaca la fara taxa anul viitor“, subliniaza profesorul Mircea Nedea.

DE CE ESTE NEVOIE DE PREGATIRE CU PROFESOR?

In cele mai multe cazuri, pentru admiterea la Medicina este nevoie de studiu intens, nefiind suficiente orele de curs din programa scolara. Bianca-Georgiana Rotariu, eleva in clasa a XII-a si participanta la cursurile gratuite ale sotilor Nedea, confirma: „Vin de la profilul stiinte ale naturii, dar, desi fac trei ore pe saptamana, tot nu mi se pare suficient pentru a putea sa dau la Medicina si sa-mi dezvolt mai mult cunostintele. Provin dintr-o familie cu trei frati, toti studenti, mama somera si nu mi-as permite sa platesc pregatirea in privat. Imi doresc sa termin aceste cursuri, sa raman pana la sfarsit, mi se pare o provocare. Daca termin Medicina mi-ar placea sa lucrez la Spitalul de Oncologie, am avut un caz in familie care ma motiveaza. Dar nu vreau sa fac asta pentru bani, chiar vorbeam cu mama, vreau pur si simplu sa ajut oamenii“. Profesorul Mircea Nedea intareste: „Este nevoie de pregatire suplimentara pentru ca nu exista concordanta intre admitere, cerintele societatii, ma gandesc la Medicina, si programa scolara. Filologia, de exemplu, nu mai face biologie din clasa a XI-a, deci ei nu fac anatomia si fiziologia omului“.

318x425


Medicina, un vis neimplinit pentru profesorul Nedea Mircea

Nedea, in varsta de 59 de ani, este unul dintre acei profesori care inteleg ca profesia aleasa inseamna si sacrificii, si munca in folosul celor care au nevoie de tine pentru a-si pune in valoare potentialul, fara a astepta recompense de ordin financiar. A crescut intr-o familie saraca, cu cinci copii si parinti muncitori si, desi, a dorit toata viata sa faca medicina, pentru el a ramas un vis neimplinit. A inteles, insa, ca ii poate ajuta pe altii care vin din urma si care au acelasi vis. A absolvit Liceul „Emil Racovita“ din Iasi si Facultatea de Biologie, in 1980. A fost profesor la tara, la liceele agricole din Podul Iloaiei si Miroslava, a predat jumatate de an la Liceul „Mihai Eminescu“ din Iasi, a lucrat si in fabrica, la Antibiotice, si in cercetare, la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi, vreme de trei ani. Din 1990 preda la Colegiul „Negruzzi“ din Iasi. Pe sotia sa, cea cu care are doi copii si care il ajuta sa indeplineasca visul unor tineri fara posibilitati materiale de a intra la Medicina, a cunoscut-o in facultate. Nita Nedea s-a nascut acum 57 de ani in satul Hangulesti, din judetul Vrancea, intr-o familie saraca, la fel ca a sotului sau. A facut Liceul Sportiv la Onesti, profilul gimnastica, dar nu a ajuns la performanta si s-a hotarat sa urmeze, la fel ca Mircea Nedea, Biologia. In prezent preda la Liceul „Mihai Eminescu“ din Iasi.

ELEVII AU SPERANTE MARI

In sala de clasa de la Liceul „Negruzzi“ din Iasi, sambata se aude cand grava, cand cordiala sau parinteasca vocea sotilor Nedea. Timizi cand vine vorba sa se indeparteze de cartile de curs si sa se destainuie, studentii au un gand comun, unul apreciativ legat de profesorii care ii indruma in cadrul proiectului SAP-ed. Stefana Alexandra Cascaval, de 18 ani, eleva la Colegiul „C. Negruzzi“, il caracterizeaza pe profesorul Nedea ca „extraordinar si chiar amuzant“. „Deocamdata ma descurc, am dat doua teste. Am mai trecut prin materia asta la scoala, inteleg despre ce e vorba. Am fost si la olimpiada si am sperante mari in legatura cu acest curs. Daca ar fi sa ma gandesc la o specializare in medicina, imi plac dermatologia si genetica“, spune eleva. Si colegul ei Stefan Deaconu, tot in clasa a XII-a, are asteptari mari de la sotii Nedea, dar si de la el insusi. „Proiectul acesta ma ajuta sa invat anatomia pentru admiterea la Medicina, cu profesori foarte buni din Iasi. imi este mult mai usor decat daca as fi invatat singur. Mi-ar placea sa ma specializez pe chirurgia plastica, dar nu se stie niciodata“, spune Stefan.

Asociatie pentru viitorii medicinisti Anul acesta, Asociatia „Alexandru Ioan Cuza“, asociatie cu statut juridic care isi desfasoara activitatea in Colegiul „C. Negruzzi“ si este compusa din peste 50 de membri din diverse domenii ce o si finanteaza, si-a propus sa le infiinteze elevilor din proiect propria asociatie, cu denumirea SAP-ed. Au fost facute deja contul in banca, statutul si comitetul director. Se mai asteapta doar hotararea judecatoreasca. Asociatia va avea drept scop colectarea de fonduri pe care ei sa se sprijine. „Din comitetul asociatiei fac parte patru absolventi de anul acesta ai cursului, studenti in anul I la Medicina“, spune profesorul Mircea Nedea.

646x404 (3)

Nita Nedea


646x404 (4)

Mircea Nedea


.

Rusu Mircea08:43 / 04.08.2021Buna dimineata As dori daca nu va deranjez sa va contactez. Cum as putea?
Calcea Felicia14:35 / 13.11.2019Buna ziua! Voiam să întreb, care sunt criteriile pe care vă bazați atunci când acceptați un copil in cadrul acestor cursuri? Vă mulțumesc!
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate