Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
București 2021 ACUM – instalații urbane și evenimente artistice arată, timp de o lună, cum ar putea fi Bucureștiul Capitală Europeană a Culturii
(Arhitectură)
In perioada 16 august – 16 septembrie, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti deruleaza proiectul Bucuresti 2021.ACUM - o serie de interventii si reinterpretari ale spatiului public realizate de artisti bucuresteni si straini, prin care se urmareste tranformarea unor spatii ale orasului, in spiritul temelor identificate in dosarul de candidatura Bucuresti 2021, pentru a arata cum ar putea fi orasul peste 6 ani, in cazul in care castiga titlul de Capitala Europeana a Culturii.
Viata culturala a Bucurestiului este un melanj bogat intre cultura traditionala, o cultura de masa, reprezentata de un numar tot mai mare de evenimente in aer liber, si o scena a artelor contemporane cu dezvoltare rapida. Desi toate sunt la fel de importante pentru oras, ele sunt de fapt fenomene separate. In acest context al fragmentarii vietii culturale, seria de evenimente ACUM  transforma Bucurestiul intr-un spatiu deschis diverselor forme de expresii artistice.

Selectati din sectorul independent, artistii invadeaza orasul cu instalatii ce cauta sa schimbe felul in care bucuresteanul se raporteaza la oras. Sub sloganul Facem Bucurestiul vizibil, bucurestenii sunt invitati sa se exprime si sa transforme orasul, interactionand cu instalatiile amplasate la ARCUB si in cartierele din Bucuresti.


Conspiratii Organice – Piata Roma 18 august – 16 septembrie Artist: Nicolas Triboi


Instalatia din Piata Roma poarta semnatura peisagistului francez de origine romana Nicolas Triboi si este intitulata Conspiratii Organice. Artistul propune o reintoarcere la natura, strada fiind amenajata ca o gradina urbana, de un salbatic controlat, care iese din pasaje, din istorie, de pe strazi... o gradina care se ridica deasupra capetelor noastre, spre zenitul misterios. In zona va fi amenajat un spatiu de relaxare pentru trecatori, biblioteca si info kiosk Bucuresti 2021, unde bucurestenii pot citi carti sau pot consulta materiale informative despre candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii.
Natura in oras a devenit vitala, iar Bucurestiul se metamorfozeaza zi de zi prin noi transformari. Departe de conspiratiile diverse care umplu ziarele, dorim conspiratii organice in care natura sa fie cea care se exprima. Dorim o natura mai salbatica, nu cea facuta de panselute si de rulouri de gazon, dorim o natura durabila. Bucurestiul de azi este un oras energic, dinamic, dar un oras in care constructiile si comportamentul oamenilor pot fi de multe ori caracterizate de salbaticie. Trebuie sa canalizam energiile acestea si sa le transformam intr-o energie pozitiva, verde, pentru o natura mai ”culturala”. – Nicolas Triboi, artist peisagist.

Conspiratii urbane


ACUM Gabroveni, ARCUB 11 august – 16 septembrie Artist: Saint Machine

Un paralelipiped transparent completeaza pasajul din Hanul Gabroveni. Prin el, imaginea orasului capata un nou strat, care se largeste pe masura ce trecatorii grabiti adauga elemente acestuia. ACUM  este un spatiu care te invita sa-ti imaginezi un Bucuresti subiectiv, o proprie imagine asupra si despre spiritul orasului. Din 11 august invitam artisti si trecatori sa marcheze, prin cuvinte sau forme, ce inseamna Bucurestiul pentru ei. Conectate, aceste idei ne pot arata viitorul.
Printre artistii invitati se numara: Vasile Leac, Svetlana Carstean, Dan Sociu, Sorina Vazelina, Mitos Micleusanu, Suzana Dan, Matei Branea.

Meleagris Ocellata


ACUM Periferiile, Cartierul Ferentari , Centrul Vechi Artist: Sergiu Negulici     

O parte importanta din dinamica culturala a societatii noastre este constituita de efervescenta artei contemporane si manifestarile sale spontane ce isi gasesc anumite nuclee pentru a exista. Orice aglomerare urbana produce si cartiere marginale, sarace, unde viata celor ce traiesc acolo se rezuma la simpla supravietuire. Locuitorii acestor cartiere, desi sub aceeasi umbrela administrativa, nu consuma cultura ce se desfasoara numai cativa kilometrii departare de ei, aceasta nu se afla pe lista lor de "ce mananc azi". Proiectul ACUM Periferiile al artistului Sergiu Negulici este o alaturare a unei manifestari abstracte din repertoriul imagistic intim al artistului cu spatiile dezolante din cartierul Ferentari. Proiectul este menit sa starneasca dialogul, mirarea si chiar grija celor ce locuiesc in acest cartier. Formele abstracte vor fi suspendate pe un fir intre blocuri, plutind deasupra spatiului ca o suprapunere de realitati, una abstracta si intima iar cealalta existentialista si concreta. 

High Hopes, Strada Teheran nr 22 1-16 septembrie Artist: Andreea Blaj

Artista transforma casa in care locuieste intr-o instalatie, mutand obiectele din spatiul interior pe fatada casei. 
Spatiul personal se integreaza celui universal, cu intentia de recompunere, de   reevaluare, de reimaginare. Intimitatea se transforma in responsabilitate, in gr?a pentru natural si  uman, durabilul devine determinant si efemer in existenta umana. Spatiul personal/interior devine public pentru a vorbi despre o istorie, despre trecut, despre intimitate. in esenta despre viata. – Andreea Blaj, artist, curator
 
Meleagris Ocellata, instalatie itineranta 18 august – 16 septembrie Artist: Stefan Radu Cretu

Sculptorul Stefan Radu Cretu propune Meleagris Ocellata, o specie de pasare metalica venita din viitor, care parcurge un traseu simbolic pe strazile orasului, culegand amintirile inca netraite ale Bucurestenilor despre propriul oras, proiectiile lor despre viitor. Echipata cu o perie metaforica, sculptura cinetica readuce in atentie locuri si monumente istorice acoperite de praful uitarii, in timp ce, pe masura ce parcurge spatiul fizic al orasului, invita Bucurestenii sa-si  scrie pe pielea ei translucenta amintirile din viitor.
In cadrul traseelor Bucurestenii invizibili, arta cinetica intra in dialog cu arta monumentala a orasului. Bucuresteni invizibili te face sa descoperi ce fel de personaje populeaza orasul fara sa apartina vreunei statistici, dar care fac parte din povestea urbana- statuile din Bucuresti.
Traseu: Ora 16.00 Statuia Lupoaicei (Piata Roma) -Via Muzeul sutu - Statuile lui Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar, Spiru Haret si Heliade Radulescu (Universitate) - Statuia lui Mustafa Kemal Ataturk (Teatrul Odeon) - Monumentul lui Iuliu Maniu (Piata Revolutiei, vizavi de biserica Kretulescu) - Memorialul Renasterii (Piata Revolutiei) - Statuia Carol I (Piata Revolutiei) - Statuia lui Mihai Eminescu (Ateneu) -Via MNAR - Statuia Corneliu Coposu (Biserica Cretulescu) - Via Cercul Militar.

High Hopes


In data de 14 septembrie 2016, Bucurestiul va primi vizita juriului european care evalueaza cele patru orase ramase in competitia pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii, urmand ca in data de 15 septembrie sa aiba loc sustinerea dosarului de candidatura la Ministerul Culturii. Pe 16 septembrie vor fi anuntate rezultatele finale ale competitiei.

Evenimentele incluse in proiectul Bucuresti 2021 ACUM  sunt practic cele care inchid seria evenimentelor artistice si proiectelor care au sustinut candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii – peste 500 de evenimente si proiecte, in cei doi ani de la intrarea oficiala in competitie. O parte dintre proiectele rezultate in urma candidaturii (cele din Acceleratorul de Idei si Generator de proiecte comunitare) vor continua si dupa anuntarea rezultatului jurizarii din septembrie.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate