Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
5 iulie 2022
Recomandări
Metamorfoze urbane și recuperarea memoriei orașului – Hanul Gabroveni
(Arhitectură)
Retrospectiva foto: doua secole de istorie a cladirii ce uneste strazile Lipscani si Gabroveni, in contextul centrului istoric al Bucurestiului.
Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural ARCUB, deschide expozitia „Metamorfoze”.
Vernisajul va avea loc marti, 28 martie, ora 17.00, in foaierul ARCUB. 

De la Curtea Veche, la tramvaiul electric, Bucurestiul a crescut, a fost demolat, s-a reinventat, insa nu si-a abandonat zestrea de cladiri istorice. „Metamorfoze” este un demers de retrospectiva fotografica ce cuprinde cca 200 de ani de existenta a cladirii care uneste strazile Lipscani si Gabroveni, in contextul centrului istoric al Bucurestiului. Hanul dezvaluie secretele sale si ale orasului, prin intermediul fotografiilor realizate de Mihai Bodea, Laura Dobre, Ludwig Angerer, Alexandru Antoniu, Moritz Benedict Baer, Iosif Berman, Franz Duschek, Franz Duschek – fiul, Alfons Gh. Ebner, Nicolae Ionescu, Willy Pragher, Traian Prosan si Carol Popp de Szathmári, curator Marilena Oprescu Singer. Fotografiile istorice apartin colectiilor Bibliotecii Academiei Romane, Muzeului Municipiului Bucuresti, Alex Galmeanu, Ionel Ionita, Adrian Bejenaru si Radu Oltean.

Metamorfoze arata procesul complex de reabilitare a unei cladiri monument istoric restaurata de la stadiul de colaps, pana la reintegrarea ei in circuitul orasului prin transformarea in centru cultural. Aruncam o privire in trecut spre etapele istorice prin care a trecut, de la Hanisorul familiei Tudorache, posibil Hanul Hagi Tudorache, cu siguranta Pasajul Comercial, apoi identificarea cu Hanul Gabroveni. Mai degraba decat un demers istoric, cu aceasta expozitie propunem o incercare de recuperare a memoriei acestei cladiri in contextul istoric al orasului” declara Mihaela Paun, Director ARCUB.

Cladirea a fost construita dupa Marele Incendiu din 1847 pe ruinele „hanisorului” ridicat de Tudor Hagi Tudorache dupa anul 1804. In 1874 primeste numele de Pasajul Comercial, iar in 1887 devine sediul Marmorosch Blank, urmand sa castige un etaj si o noua fatada. Cutremurul din 1977 a trimis hanul deja abandonat pe lista de demolare a decretului din 1980, cladirea fiind aproape stearsa de pe harta orasului. in 2006, hanul a trecut sub administrarea ARCUB, iar proiectul de restaurare, extindere si remodelare functionala a cladirii face, incepand din anul 2009, obiectul unui proiect finantat in cadrul Mecanismului Financiar Spatiul Economic European implementat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE Grands si de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Arcub. Reabilitat la finalul anului 2014, edificiul a devenit ce este acum: un centru cultural modern, cu sali de spectacole si de expozitie, dar si cu un punct de informare destinat turistilor.

foto before&after

Misiunea Primariei Municipiului Bucuresti, prin ARCUB, este sa celebreze mostenirea culturala a orasului si a bucurestenilor, sa ocroteasca si sa promoveze identitatile creative ale metropolei contemporane si sa pozitioneze Bucurestiul pe harta culturala a Europei. 

De 21 de ani, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti transforma orasul prin intermediul culturii. Festivaluri de traditie, precum B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival, Bucharest Jazz Festival, Spotlight, Sound & Vision umplu strazile orasului de culoare, muzica si creativitate. 
ARCUB. Eveniment. Strada. Tetaru. Expozitie. Concert. Festival. 
Spatiul de intalnire pentru arta si cultura Bucurestiului. 

poster-COMUNICAT-DE-PRESA_METAMORFOZE


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate