31
Ian

Muzeele ca platforme culturale

Publicat în: Fără categorie

Intotdeauna mi-au placut muzeele. Oriunde am calatorit, le-am considerat insule de cultura si frumos. Am evitat intotdeauna sa ma gandesc la ele ca fiind „institutii”.

Calatorind intens, le-am si vizitat si am observat ca multe din ele sunt mai digerabile ca altele. Dincolo de tematica, oras, piese de rezistenta, aranjament, unele muzee le-am perceput ca centre ale comunitatii. Mai mult, ele erau platforme de comunicare. Aveau mult mai mult de spus si aratat decat suma pieselor expuse.

Aceste muzee se evidentiaza ca BRANDURI CULTURALE. Acest lucru implica automat venituri mai mari, imagine mai puternica, vizitatori mai multi. Nici nu trebuie sa cercetezi prea multe statistici. De cele mai multe ori poti sa intrevezi succesul in privirile celor care te intampina la intrare.

muzee-de-succes

In Romania, aceste branduri au in comun cel putin trei lucruri:

 • angajati entuziasti si pasionati
 • promovare ACTIVA pe internet
 • evenimente de calitate

Doar cateva exemple din Romania: Muzeul Taranului Roman, Muzeul Satului, Muzeul Brukenthal, Muzeul Casa Muresenilor sau Muzeul Literaturii din Iasi. Sigur mai sunt multe altele. Mai aveti exemple?

In acelasi timp am intalnit muzee extrem de interesante, bine dotate, dar care nu se bucura de promovarea care ar merita-o. De exemplu Muzeul Vinului din Harlau sau Muzeul Lemnului din Campulung-Moldovenesc. Aceste doua muzee sunt conduse de oameni remarcabili (se intampla sa-i cunosc si personal). Cu toate acestea, ele nu se bucura de succesul unor branduri.

Pot fi exemplele de succes de mai sus extrapolate si aplicate?

Bine-nteles ca da.

Am gasit acum cateva zile pe internet o prezentare care contine 10 pasi necesari pentru ca un muzeu sa devina participativ. Mi-a placut mult si vreau sa o impartasesc si voua.

Sunt 10 pasi simpli, care nu necesita un buget special si care pot ajuta orice muzeu sa iasa din stadiul de „spectator” pentru a deveni participant ACTIV in viata culturala a societatii. Astfel se creaza noduri culturale care strang in jurul lor pasionatii de cultura. Adunate impreuna, aceste voci vor deveni mai puternice si vor incepe sa conteze.

Singurele resurse necesare sunt timpul si entuziasmul.

Va invit sa vizionati prezentarea de mai jos si va provoc la o dezbatere: Considerati util acest demers? Credeti ca ar avea succes si ca muzeele ar deveni mai vizitabile?

Va astept pe pagina de Facebook sau pe site.

Cuvinte cheie: , , , ,

6 răspunsuri la “Muzeele ca platforme culturale”

 1. […] Ca proiectele frumoase din cultura nu sunt cu adevarat promovate absolut deloc (cu foarte putine exceptii) este o alta discutie. Am mai scris despre asta aici. […]

 2. […] concrete, cresterea bugetului ar reprezenta o gura de oxigen binemeritata. Am mai tratat subiectul aici. Sunt de parere insa ca nu trebuie sa lasam exclusiv in responsabilitatea statului aceasta […]

 3. Mna mi ascult sufletul….Galeria Veroniki Art g zduie te zilele acestea expozi ia de pictur a Emiliei Marinescu – Caleidoscop vene ian care se va ncheia pe 17 martie. Tn ra artist format la clasa profesorilor Horea Pa tina Vladimir Zamfirescu Mihai Srbulescu i Gheorghe Ro u m rturise te c i este recunosc toare lui Dumnezeu pentru bucuria pe care o simte zi de zi din pictura sa…Ce anume a i p strat de la arti tii care v-au format Horea Pa tina Vladimir Zamfirescu Mihai Srbulescu i Gheorghe Ro u?..Pentru un artist formarea plastic este absolut necesar .

 4. Mna mi ascult sufletul….Galeria Veroniki Art g zduie te zilele acestea expozi ia de pictur a Emiliei Marinescu – Caleidoscop vene ian care se va ncheia pe 17 martie. Tn ra artist format la clasa profesorilor Horea Pa tina Vladimir Zamfirescu Mihai Srbulescu i Gheorghe Ro u m rturise te c i este recunosc toare lui Dumnezeu pentru bucuria pe care o simte zi de zi din pictura sa…Ce anume a i p strat de la arti tii care v-au format Horea Pa tina Vladimir Zamfirescu Mihai Srbulescu i Gheorghe Ro u?..Pentru un artist formarea plastic este absolut necesar . Iar comunicarea noastr ucenic – maestru avea s se transforme ntr-un adev rat dialog artistic.

 5. dieta
  31Ian

  La randul sau neo-platonismul a devenit ca un fel de cult rival crestinismului si a oferit lui Augustin germenii pentru doctrina predestinarii. In opinia populara acest lucru a fost adevarat si despre Iuliu Cezar iar cand Octavian nepotul si mostenitorul lui a dovedit un succes extraordinar in administrarea teritoriilor extinse ale Romei el a devenit curand obiect de inchinare in special in anumite localitati din Asia Mica. Desi Nero cel vrednic de dispret a ras la gandul presupusei lui divinitati a fost totusi mandru de aceasta cu o mandrie adolescentina.Vespasian care a a ridicat Roma in parte din groapa in care o condusese Nero se presupune ca ar fi spus cand a murit Voi deveni zeu.

 6. Multumim! :)


Theme Tweaker by Unreal